Nogomet
4

Van Gaal zaboravio da ima 11 trofejnih igrača: Leicesteru je lakše kupovati pojačanja

Klix.ba
Louis Van Gaal (Foto: EPA)
Louis Van Gaal (Foto: EPA)
Manchester United ove nedjelje na svom Old Traffordu u okvriu 36. kola Premiershipa dočekuje Leicester City koji traži pobjedu kojom bi osigurao naslov prvaka. Trener Uniteda Louis Van Gaal na press konferenciji za meč dao je nekoliko čudnih izjava.

Govoreći o senzaciji Leicestera, Van Gaal je pohvalio sjajan posao trenera Leicestera Claudija Ranierija, ali je dodao da Leicester ima mnogo prednosti u odnosu na timove poput Mancehster Uniteda.

"Manjem klubu poput Leicestera lakše je kupiti igrače. Manchesteru je teže. Morate platiti skuplje, morate platiti agenta i imate veća očekivanja od pojačanja. Oni imaju manji pritisak kada kupe igrača i taj igrač ima manji pritisak. To je velika razlika", kazao je Van Gaal.

Posebnu pažnju privukla je izjava da United nema šampione u svojoj ekipi.

"Igrači koje mi imamo nisu navikli na titule. Ne mislim da Matteo Darmian ima tu naviku. David De Gea nikada nije bio šampion. Wayne Rooney i Michael Carrick su bili jednom, možda više od jednom prvaci. Mi smo klub u tranziciji. Zatekao sam četiri-pet igrača koji imaju više od 32 ili 33 godine. Trebalo je odabrati i kupiti nove igrače", dodao je Van Gaal.

Ustvari De Gea je osvojio Premiership 2013. godine kada je veliki Sir Alex Ferguson brojao posljednje dane trenerske karijere, a tri godine ranije osvojio je Evropsku ligu sa Atletico Madridom. Šampioni Premiershipa su bili i Rooney, Carrick, Antonio Valencia, Phil Jones, Chris Smalling i Ashley Young s tim da su Rooney i Carrick po pet puta osvajali Premiership i po jednom Ligu prvaka. Bastian Schweinsteiger je zaboravio koliko je titula osvojio sa Bayernom, a nacionalne titule osvajali su i Memphis Depay, Daley Blind i Marouane Fellaini. Ukupno, United ima 11 igrača koji su osvajali ligaške trofeje.

Van Gaal je naglasio da se nada da će Leicester osvojiti titulu, ali ne na Old Traffordu. Utakmica Manchester Uniteda i Leicestera počinje sutra u 15:05 sati.