Navijači će otići
87

Van Basten ogorčen Atleticovom formacijom 5-5-0: Ukinite ofsajd, ovo je negledljivo

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
Legendarni nizozemski nogometaš Marco Van Basten frustriran je zbog taktike trenera Atletico Madrida Diega Simeonea koju je prikazao u meču protiv Manchester Cityja kada je igrao u formaciji 5-5-0, a on je čak i rekao da bi se zbog takvih ekipa trebalo ukinuti pravilo o nedozvoljenoj poziciji.

Van Basten je i ranije govorio da je protivnik ekipa koje igraju defanzivan nogomet te da je frustrirajuće i neugodno gledati takve utakmice, a i ranije je kao FIFA-in tehnički direktor govorio o tome šta takav pristup nogometu može uraditi u kontekstu zanimljivosti igre.

"Neka se ukine ofsajd. Ovo se jednostavno ne može gledati, a nije stvar samo u tome što je protiv takve ekipe gotovo nemoguće zabiti gol, nego je frustrirajuće i neugodno gledati takvu utakmicu. Najnormalnije je da neko, ko bi trebao gledati tu utakmicu, uzme daljinski i promijeni kanal te umjesto nogometa počne gledati neki film", kaže Van Basten.

Tu se nije zaustavio.

"FIFA treba smišljati načine kako nogomet učiniti boljim i zanimljivijim, a moj prijedlog i motivisan je upravo time, ali i gledanjem utakmice kao što je ova bila. Ne krivim nikoga, trener može postaviti igru onako kao što je napravio Atleticov, ali se to ne može gledati", rekao je Van Basten i dodao:

"Ne mogu vjerovati da postoje ekipe čiji igrači igraju 90 minuta sa svih 10 igrača iza lopte. Felix i Griezmann zajedno su koštali 300 miliona eura i napadači su, a brane se 90 minuta i lopta uopšte nije došla do njih."

Podsjećamo, u prvom meču je Manchester City slavio rezultatom 1:0, a jedini gol postigao je Kevin De Bruyne.