Izjavio da ih "treba istući"
0

Valcke se izvinio Brazilu zbog komentara sa SP 2014

SRNA
Jerome Valcke (Foto AFP)
Jerome Valcke (Foto AFP)
Generalni sekretar Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Jérôme Valcke izvinio se za Brazilu zbog svojih komentara o pripremama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Valcke se izvinio u pismu brazilskom ministru sporta Aldu Rebelu, navodi BBC

Prošle sedmice, Valcke je rekao da Brazil "treba istući" i da se čini da je zemlje više preokupirana kako da osvoji Svjetsko prvenstvo, nego kako da ga organizuje.

Iz Brazila je odgovoreno da su ti komentari "neprihvatljivi" i da više neće sarađivati sa Valckeom.

Ministar sporta Aldo Rebelo rekao je da FIFA treba da postavi nekog drugog da sarađuje sa Brazilom u vezi sa takmičenjem.

Komentari Valckea, koji je nedavno izrazio ljutnju zbog kašnjenja u usvajanju zakona o regulatornom okviru za Svjetsko prvenstvo, naljutili su mnoge Brazilce.

Zakon o Svjetskom pevenstvu, koji trenutno razmatra brazilski Kongres, predviđa ukidanje zabrane prodaje alkoholnih pića i ograničenu prodaju karata studentima i penzionerima.
Međutim, zakonu se protive poslanici koji kažu da će to dati FIFA-i previše vlasti, kao i oni koji se zbog zdravstvenih razloga protive prodaji alkohola na stadionima.

Brazilska vlada saopštila je da je odlučna da organizuje uspješno Svjetsko prvenstvo koji će ostaviti pozitivan trag. Brazil investira milijarde dolara u gradu novih stadiona i obnovu straih, kao i u infrastrukturu, puteve i aerodrome.

Svjetsko prvenstvo 2014. biće prvo u Južnoj Americi od kada je Argentina bila domaćin turnira 1978. godine, i prvi u Brazilu od 1950. godine.