Bez podrške BBB-a
0

Vahin Dinamo slavio u derbiju protiv Hajduka

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U 22. kolu HNL-a na Maksimiru je odigran najveći derbi u Hrvatskoj. Ekipa Dinama, koju vodi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, ovog je puta bila domaćin splitskom Hajduku. Uprkos bojkotu derbija Dinamove navijačke grupe Bad Blue Boys, Vahini su izabranici i bez podrške svojih simpatizera ostvarili pobjedu nad ljutim rivalima i slavili rezultatom 2:0.

Dinamo je furiozno ušao u ovu utakmicu i u prvim minutama napravio nekoliko izglednih prilika za postizanje gola. Golman "bilih" Subašić je odbranio udarce Beqiraja i Tomečaka. Hajduk se u tim trenutcima branio i pokušao ugroziti golmana Kelavu brzim kontranapadima. Dinamo je u vodstvo došao u 23. minuti, a strijelac je bio kapiten Badelj i to sjajnim udarcem iz voleja. Hajduk je nakon primljenog gola imao priliku izjednačiti preko Oremuša nakon greške Kelave u 41. minuti, ali je Hajdukov igrač promašio prazan gol. U međuvremenu je pokušao i Dinamov Morales, ali promjene rezultata nije bilo. Prvi dio susreta je završen minimalnom prednošću Dinama.

U nastavku utakmice, Vaha je pozvao navijače sa zapadne tribine da daju podršku Dinamu, jer se zbog prisustva oko 4.000 navijača Hajduka, popularne Torcide, sticao dojam da se utakmica ne igra na Maksimiru, nego na nekom drugom gostujućem stadionu. Dinamovi Bad Blue Boysi su zbog bojkota utakmicu pratili u centru Zagreba. U takvoj je atmosferi Hajduk, nošen podrškom svojih navijača, gotovo stigao do izjednačenja. Braća Sharbini su odigrali akciju u kojoj je Anas uposlio Ahmada na petercu, no on nije uspio stići loptu i poslati je iza leđa Kelave. Subašić se istakao u 53. minuti kada je čisti zicer odbranio Moralesu. Gosti u sljedećem napadu iz kontre nisu uspjeli kazniti Moralesov promašaj.

Terenska inicijativa domaćih je urodila plodom u 68. minuti kada je glavom pogodio Beqiraj i povisio rezultat na 2:0 u korist Dinama. Prilike za treći gol su propustili Tomečak i Barbarić. Dinamo je nastavljao vršiti pritisak na odbranu Hajduka želeći što ubjedljiviju pobjedu u protiv najvećeg rivala. Do ovog kola su Zagrepčani nad Splićanima imali prednost od pet bodova.U 83. minuti susreta, Hajduk je ostao sa deset igrača na terenu. Ahmad Sharbini je dobio crveni karton nakon starta na Badelja. Mogao je Dinamo pobijediti i sa većom razlikom, ali se svojim odbranama večeras istakao golman Subašić, koji je spasio svoj klub od katastrofe. Dinamo je zasluženo slavio rezultatom 2:0 i vjerovatno osigurao titulu prvaka Hrvatske. "Modri" sada imaju osam bodova prednosti ispred Hajduka, a do kraja prvenstva je ostalo još osam kola.

Dinamo 2:0 Hajduk (Badelj 23., Beqiraj 68.)