Nogomet
4

Uzvrat šesnaestine finala Evropske lige: Može li Midtjylland do čuda na Old Traffordu, Villareal ili Napoli?

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Braga je već zauzela svoje mjesto u osmini finala Evropske lige, a prostora ima za još 15 timova. Najviše pažnje od svih uzvratnih mečeva šesnaestine finala privlači meč na Old Traffordu gdje Manchester United mora popraviti gostujući poraz od Midtjyllanda (2:1).

Manchester United - Midtjylland (1:2, Old Trafford, 21:05 sati)

U prohladnoj Danskoj sa čak 13 povrijeđenih prvotimaca, bez kapitena Rooneya i golmana De Gee, Manchester United je izgubio 2:1 od Midtjyllanda, tima koji je osnovan u februaru 1999. godine. Dakle, malo prije nego je Manchester United osvojio Ligu prvaka protiv Bayern Minhena (2:1) golovima u sudijskoj nadoknadi i sezonu okončao sa tri trofeja.

Za Midtjylland je sami plasman u ovu fazu takmičenja veliki uspjeh, jer nikada prije nisu prezimili u Evropi. I evo, ne samo da su prezimili nego imaju šansu ostati duže i to izbacivanjem velikog Manchester Uniteda.

Napoli - Villarreal (0:1, San Paolo, 21:05 sati)

Villarreal dolazi sa odličnim rezultatom. Pobjeda bez primljenog pogotka ishod je koji bi svako potpisao kao domaćin u prvom meču. No, tada su na klupi Napolija sjedili Higuain i Insigne. Ovaj put će vjerovatno početi meč.

Oba tima su hit u svojim ligama - Napoli je drugi u Italiji, Villarreal četvrti u Španiji i pitanje je koliko snage ulažu u ovo takmičenje, jer nerijetko se dešava da klubovi više pažnje posvete domaćim prvenstvima nego Evropskoj ligi. Zanimljivo je da Villarreal nikada u osam navrata nije slavio protiv italijanskog tima u gostima.

Tottenham - Fiorentina (1:1, White Hart Lane, 21:05 sati)

Prošle godine u istoj fazi "otkucali" su isti rezultat u prvom meču. Samo što se uloga domaćin - gost promijenila. Za razliku od prošle godine, uzvrat je u Londonu i tu je Tottenham u prednosti. Odgovara mu i 0:0.

Tottenham je u šest evropskih mečeva protiv timova iz Italije ostao neporažen (po tri pobjede i remija), dok Fiorentina ima dvije pobjede, remi i dva poraza u gostima protiv engleskih klubova.

Lazio - Galatasaray (1:1, Stadio Olimpico, 19 sati)

Oba tima sezonu spašavaju u ovom takmičenju, jer su u domaćim prvenstvima trenutno na pozicijama koje im ne šire osmijeh na licu. Lazio za koji nastupa bh. reprezentativac Senad Lulić osmi je na tabeli Serie A sa 11 bodova manje od Intera koji je peti i zauzima mjesto koje vodi u kvalifikacije za Evropsku ligu naredne sezone.

Galatasaray je treći sa 13 bodova manje od Fenerbachea i 14 bodova manje od Bešiktaša. A to znači da su treći i u Istanbulu. I to je najgore.

Stoga, oba tima imaju veliki motiv, a blagu prednost ima Lazio, jer Galatasaray mora postići gol ako želi imati matematičke šanse za prolaz.

Schalke - Šahtar (0:0, Veltins Arena, 19 sati)

Prije 11 godina u ovoj fazi takmičenja koje se tada zvalo Kup Uefa dalje je prošao Šahtar koji će to pokušati ponoviti. Pošto su Ukrajinci uspjeli sačuvati svoju mrežu u prvom meču, na Veltins Areni bi im gol puno značio, jer tada bi Schalke našeg Seada Kolašinca morao postići dva za prolazak dalje.

Ovo je treći put za Šahtar da igra ovu fazu Evropske lige nakon 2009. godine kada su osvojili ovo takmičenje (tada Kup Uefa). A prethodna dva puta nije prošao dalje.

Braga - Sion (2:2, 2:1) Lokomotiv Moskva - Fenerbache (0:2, 17 sati)

Ath. Bilbao - Marseille (1:0, 19 sati) Krasnodar - Sparta Prag (0:1, 19 sati) Lazio - Galatasaray (1:1, 19 sati) Leverkusen - Sporting (1:0, 19 sati) Liverpool - Augsburg (0:0, 19 sati) Rapid Beč - Valencia (0:6, 19 sati) Schalke - Shakthar (0:0, 19 sati) Basel - St. Etienne (2:3, 21:05 sati) Manchester United - Midtjylland (1:2, 21:05 sati) Molde - Sevilla (0:3, 21:05 sati) Napoli - VIllarreal (0:1, 21:05 sati) Olympiakos - Anderlecht (0:1, 21:05 sati) Porto - Dortmund (0:2, 21:05 sati) Tottenham - Fiorentina (1:1, 21:05 sati)