Tvrde da nema 18
179

Uvid u originalni rodni list: Najtraženiji mladi nogometaš svijeta optužen da je lažirao godine

H. H.
Moukoko je debitovao za Borussiju sa samo 16 godina (Foto: EPA-EFE)
Moukoko je debitovao za Borussiju sa samo 16 godina (Foto: EPA-EFE)
Najtraženiji tinejdžer svijeta Youssoufa Moukoko (18) mogao bi biti stariji nego što tvrdi, nakon što se u Njemačkoj navodno pojavio rodni list koji dokazuje da je 2000. godište.

Moukoko, koji je rođen u Yaoundeu u Kamerunu, prije nego što se preselio u Njemačku 2014. godine gdje je usvojen, navodno ima 22, a ne 18 godina, prema tvrdnjama u Njemačkoj.

Sport.de piše da je Moukokov usvojitelj poslao navodni originalni rodni list novinarima, ali je kasnije zakonski spriječio objavljivanje.

U Njemačkoj se sada tvrdi da je rodni list iz 2000. godine sa imenom Yousouffa Mohamadou, a koji se se pripisuje Moukoku, otkriven 2022. godine.

Ipak, Njemački nogometni savez je još 2017. godine odlučno negirao bilo kakvu nelegitimnost igračeve dokumentacije, u kojoj je naveden njegov datum rođenja 20. novembar 2004. godine.

Dodatne sumnje pojavile su se zbog toga što je Moukoko navodno imao partnerice znatno starije od njega u ranim tinejdžerskim godinama.

Moukoko, koji je igrao za Njemačku na Svjetskom prvenstvu, dao je 11 golova i upisao osam asistencija u 59 nastupa za Borussiju, a postao je najmlađi njemački profesionalni nogometaš 2020. godine sa samo 16 godina.