Nogomet
6

Utakmicu Brazil - Meksiko sudi Cakir, prvi turski sudija na Mundijalu nakon četiri decenije

Anadolija
Susret domaćina Brazila i njihovih ljutih rivala Meksika u okviru grupe "A" Svjetskog fudbalskog prvenstva sudit će turski sudija Cuneyt Cakir, koji je prvi turski sudija koji će suditi utakmicu Mundijala nakon pune četiri decenije.
Foto: EPA
Foto: EPA
Prvi turski sudija na Svjetskom prvenstvu bio je Dogan Babacan, koji je sudio na Mundijalu daleke 1974. godine. On je u historiju Mundijala svoje ime upisao kao prvi sudija koji je pokazao crveni karton i isključio igrača sa meča. Desilo se to na susretu između Zapadne Njemačke i Čilea, kada je Čileanac Carlos Caszely u 67. minuti grubo startovao na njemačkog igrača, a Babacan mu je pokazao crveni karton. Crveni karton je kao pravilo uveden na Mundijalu 1970. godine, ali je tek narednog prvenstva i upotrijebljen.

Cakir će sutra postati drugi Turčin koji sudi utakmice na smotri najboljih reprezentacija svijeta, a njegovi pomoćnici će biti Bahattin Duran i Tarik Ongun.

Riječ je o UEFA-inom sudiji koji od 2011. godine sudi najelitnija takmičenja u Evropi i jednom od najboljih sudija današnjice Starog kontinenta. Karijeru je započeo 1994.godine, da bi 2001. počeo suditi tursku Superligu. Pet godina kasnije je dobio FIFA-inu licencu, a 2011. godine je ušao u red najelitnijih sudija UEFA-e.

Do sada je sudio na evropskim i svjetskim prvenstvima za mlađe uzrasne kategorije, a sudio je i brojne susrete najjačih evropskih klubskih takmičenja Lige šampiona i Evropa lige. Bio je četvrti sudija na posljednjem finalu Lige prvaka između madridskih Reala i Atletica.