Derbi večeras
60

Utakmica visokog rizika: El Clasico na Nou Campu odlučuje o prvom mjestu na tabeli

E. B.
Lionel Messi i Sergio Ramos (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi i Sergio Ramos (Foto: EPA-EFE)
Večeras će na Nou Campu biti odigran 243. po redu španski El Clasico. Barcelona u najvećoj utakmici na Starom kontinentu dočekuje Real Madrid.

Susret 10. kola španske La Lige trebao je biti odigran 26. oktobra no on je odgođen zbog protesta u Kataloniji zbog toga što je devet katalonskih političara osuđeno zbog separatizma.

Susret je pomjeren za danas, a katalonske i španske vlasti čine sve da susret protekne u najboljem redu, te će na ulicama Barcelone, ali i samom stadionu biti ukupno 3.500 policajaca, specijalaca i članova ostalih sigurnosnih službi.

Sutra će tokom dana pokret Tsunami Democratic organizovati nove proteste, te će zbog toga u cilju da sve prođe bez incidenata igrači Barce i Reala biti smješteni zajedno u hotelu princeze Sofije, te će obje ekipe putovati zajedno do stadiona u neobilježenim autobusima i uz policijsku pratnju.

Ekipe u večerašnji susret ulaze bodovno izjednačene, što se zaista dugo vremena nije desilo. Barcelona i Real imaju po 35 bodova, a Katalonci su na prvom mjestu na tabeli zbog bolje gol-razlike (43:20 naspram 33:12).

Kraljevi na Nou Camp dolaze oslabljeni neigranjem povrijeđenih Edena Hazarda, Marcela, Marca Asensija i Jamesa Rodrigueza, dok će domaćoj ekipi nedostajati samo Ousmane Dembele.

U dosadašnja 242 susreta u svim takmičenjima Barca je malo uspješnija. Katalonci su slavili 96 puta, jednom više od velikog rivala, dok je 51 susret završen bez pobjednika. Što se tiče susreta u prvenstvu, njih je bilo 178 a obje ekipe su ostvarile po 72 pobjede, dok je neriješen ishod bio 34 puta.

Barcelona ne zna za poraz u posljednjih šest utakmica u svim takmičenjima. Katalonci su ostvarili četiri pobjede, dok su dva duela završena bez pobjednika. Kada su u pitanju dueli u prvenstvu, Real ne zna za pobjedu od aprila 2016. godine (4 pobjede Barcelone, 2 remija).

Susret Barcelona - Real Madrid igra se večeras od 20:00 sati na stadionu Nou Camp, a tekstualni prijenos duela ćete moći pratiti uživo na portalu Klix.ba.