Premiership
0

Utakmica sezone za Chelsea

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Do kraja Premiershipa su za Chelsea i Manchester United ostale još po dvije utakmice. U foto-finiš prvenstva londonski klub ulazi s malim bodom prednosti u utrci za prvaka.

"Utakmicu istine" nogometaši Chelseaja igraju u nedjelju (14.30 sati) kada izlaze na Anfield stadion i igraju protiv Liverpoola. Ukoliko proslave pobjedu u tom ogledu može se već tada govoriti o novom njihovom naslovu prvaka, jer realno će vrlo teško Wigan iznenaditi u posljednjem kolu na Stamford Bridgeu.

Igračima Chelseaja i njihovom treneru Carlu Ancelottiju, koji je na tu dužnost stupio početkom ove sezone, je jasno da se baš na Anfieldu može postati pobjednik ili gubitnik.

"Svakakve se priče plasiraju zadnjih dana u novinama, ali jasno je k'o dan da će Liverpool izgarati na terenu ne bi li nas pobijedio. Igranje u Premiershipu je čast i svaka je utakmica svetinja. Ovdje se ne taktizira i naravno da je iluzorno očekivati da će Liverpool šetati protiv nas", rekao je talijanski trener i nastavio: "Očekujem super motivisani Liverpool, a kada je tako uvijek je teško pobijediti na Anfieldu. Bit će to za nas iznimno teška utakmica, ali vjerujem u svoju ekipu od prvog dana sezone i nisam prestao vjerovati. Dat ćemo sve od sebe za pobjedu."

S druge strane u Liverpoolu vlada djelimična konsternacija ovom sezonom. Pogotovo ih je dotuklo ispadanje u četvrtak od madridskog Atletica u polufinalu Eropske lige. Bila je to njihova posljednja šansa za malo zadovoljštine ove sezone, ali nisu došli do finala uprkos pobjedi 2-1. Presudio je pogodak Atletica u gostima (Diego Forlan).

U petak se moglo osluhnuti od dijela navijača Liverpoola želja za odlaskom sadašnjeg trenera Rafaela Beniteza, koji je, izgleda,  izgubio sav kredit kao trener njihovog kluba.

"Ne možemo ni u čemu biti zadovoljni ovom sezonom i očito su nam potrebne promjene. No, u ovom trenutku svi mi želimo ponosno završiti sezone", riječi su Josea Manuela Reine, golmana Liverpoola uz dodatak: "Protiv Chelseaja igramo posljednju domaću utakmicu sezone i naravno da ćemo juriti pobjedu. Od navijača bi bilo lijepo oprostiti se pobjedom."

Treba spomenuti da Liverpool još uvijek može gajiti nadu u plasman na četvrto mjesto koje iduće sezone vodi u Ligu prvaka. Imaju dva boda manje od Tottenhama i Aston Ville, jedan manje od Manchester Cityja, s tim da Tottenham i City imaju i utakmicu manje, ali teorija još uvijek postoji.

Zanimljivosti

• Do kraja sezone Chelsea igra u gostima kod Liverpoola i kući protiv Wigana. Manchester United odlazi u goste kod Sunderlanda, te dočekuje Stoke City. Na vrhu tabele Chelsea ima bod više (80-79).

• Posljednjih pet naslova prvaka Premiershipa su uzeli igrači Chelseaja i Manchester Uniteda. Fergusonova ekipa je bila najbolja protekle tri sezone, a prije toga su dva naslova zaredom uzimali igrači Chelseaja.

• Posljednju utakmicu na Anfieldu Chelsea je dobio 3-1. U pitanju je bio ogled Lige prvaka, 8. aprila 2009. godine.

• U zadnjih sedam utakmica Chelsea je skupio šest pobjeda i jedan poraz. Pali su kod Tottenhama (2-1).

• U posljednje tri prvenstvene utakmice Liverpool na Anfieldu nije primio pogodak. Pobijedili su West Ham i Sunderland po 3-0, a s Fulhamom odigrali bez pogodaka.

Forma

Liverpool

POBJEDA 2-1 (kući) Atletico (Europa liga, 29. aprila) POBJEDA 4-0 (u gostima) Burnley (Premiership, 25. aprila) PORAZ 0-1 (u gostima) Atletico (Europa liga, 22. aprila) POBJEDA 3-0 (kući) Westz Ham (Premiership, 19. aprila)

REMI 0-0 (kući) Fulham (Premiership, 11. aprila)

Chelsea

POBJEDA 7-0 (kući) Stoke City (Premiership, 25. aprila) PORAZ 1-2 (u gostima) Tottenham (Premiership, 17. aprila) POBJEDA 1-0 (kući) Bolton (Premiership, 13. aprila) POBJEDA 3-0 (neutralni teren) Aston Villa (FA Cup, 10. aprila) POBJEDA 2-1 (u gostima) Manchester United (Premiership, 3. aprila)

Vjerovatni sastavi

Liverpool (4-4-2): Reina - Johnson, Agger, Carragher, Mascherano - Lucas, Aquilani, Gerrard, Benayoun - Babel, Kuyt.

Chelsea (4-3-1-2): Čech - Ferreira, Alex, Terry, A. Cole - Lampard, Ballack, Malouda - Kalou - Drogba, Anelka.

Izostanci

Liverpool: Najveći minus za trenera Rafaela Beniteza je i dalje nemogućnost igranja Fernanda Torresa, najboljeg strijelca Liverpoola, koji je okončao sezonu zbog povrede meniska desne noge. Zbog povreda će vrlo vjerovatno utakmicu propustiti i Fabio Aurelio (bedreni mišić), Martin Škrtel (metatarzalna kost), Martin Kelly (koljeno), te Emiliano Insua (bedreni mišić).

Chelsea: Carlo Ancelotti je već naviknut sastavljati ekipu bez Michaela Essiena i Josea Bosingwe, dva standardna igrača prvog tima, koji na njegovu žalost vež duže vrijeme imaju teže povrede. Upitan će do pred početak utakmice biti nastup Ricarda Carvalha (skočni zglob), a pretpostavlja se da bi mogao zaigrati Jon Obi Mikel.