Nogomet
0

Ususret Mundijalu: Na SP-u 2002. najveća iznenađenja su bili Turska i Francuska

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetsko prvenstvo 2002. godine održano u Japanu i Južnoj Koreji je prvi Mundijal koji je odigran na azijskom kontinentu.

Te godine su na Mundijalu učestvovali Kamerun, Nigerija, Senegal, Južnoafrička Republika, Tunis, Kina, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Belgija, Turska, Danska, Engleska, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Portugal, Poljska, Italija, Irska, Španija, Rusija, Slovenija, Švedska, Kostarika, SAD, Meksiko, Argentina, Brazil, Ekvador, Paragvaj i Urugvaj.

Reprezentacija Brazila na ovom svjetskom prvenstvu po peti put je postala prvak svijeta pobjedom u finalu protiv Njemačke rezultatom 2:0. Golove za Brazilce je postigao Ronaldo. Brazil je na ovom Mundijalu pobijedio sedam utakmica i srušio dotadašnji rekord, sa najviše zabilježenih pobjeda, koji je držala Italija.

Ipak, SP u Južnoj Koreji i Japanu obilježila je Turska koja je mnoge ljubitelje fudbala iznenadila odličnim igrama te se na kraju domogla bronze. Reprezentacija Turske je nakon 48 godine po drugi put učestvovala na Mundijalu osvojivši odlično treće mjesto. Pod vodstvom selektora Senola Gunesa Turska je u sedam utakmica ostvarila četiri pobjede, jednu neriješenu utakmicu i dva poraza, postigavši 10 golova i primivši šest.

U osmini finala Turska se sastala protiv Senegala kada je Ilhan Mansiz postigao "zlatni gol" u produžecima nakon što je utakmica u regularnom vremenu zavšrena 0:0.

U polufinalu Turcima se ispriječio Brazil koji je bio bolji pogotkom Ronalda u 49. minuti utakmice.

U drugoj polufinalnoj utakmici te godine izuzetno snažna Njemačka je pobijedila domaćina Južnu Koreju i tako se plasirala u veliko finale.

Turska je u utakmici za treće mjesto savladala Južnu Koreju rezultatom 3:2. Golove za Tursku su postigli Hakan Sukur u 1. minuti, i Ilhan Mansiz u 12. i 32., a golove za Južnu Koreju Yong u 9. i Chong Gug u 93. minuti utakmice.

Ipak, vrijedno je pomenuti da je gol Sukura u 11. sekundi utakmice ušao je u historiju kao najbrže postignuti pogodak u historiji odigravanja svjetskih prvenstava.

S druge strane, reprezentacija Francuske koja je na ovo prvenstvo došla kao svjetski prvak nije uspjela proći ni grupu što je bilo najveće iznenađenje Munijala 2002. godine.

Na prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu u 64 utakmice je postignut 161 pogodak, što je 2,5 golova po utakmici. Brazil je postigao najviše, i to 18 golova, Njemačka 14, a Turska i Španija po 10.

Najbolji strijelac prvenstva je bio brazilska fudbalska legenda Ronaldo sa osam golova, a pratili su ga Rivaldo i Miroslav Klose sa po pet pogodaka.