Nogomet
47

Ususret Mundijalu: Na SP 1974. Jugoslavija deklasirala Zair rezultatom 9:0

Anadolija
Utakmica Jugoslavija - Zair 1974. godine (Foto: Arhiv/AFP)
Utakmica Jugoslavija - Zair 1974. godine (Foto: Arhiv/AFP)
Jubilarno deseto Svjetsko fudbalsko prvenstvo odigrano je 1974. godine u Zapadnoj Njemačkoj koja je i postala prvak svijeta. U organizacijskom smislu prvenstvo su obilježile neviđene mjere sigurnosti zbog ubistva izraelskih atletičara na Olimpijadi dvije godine ranije u Minhenu.

Reprezentacija Zapadne Njemačke predvođena asovima poput Franza Beckenbauera, Paula Breitnera i Gerda Mullera je osvojila svoju drugu titulu prvaka svijeta.

Na Prvenstvu je učestvovalo 16 reprezentacija. Pored tada aktuelnog prvaka Brazila i domaćina Zapadne Njemačke, na prvenstvu su igrale i reprezentacije Jugoslavije, Bugarske, Istočne Njemačke, Italija, Holandija, Škotska, Švedska, Poljska, Argentina, Čile, Urugvaj, Haiti, Zair i Australija.

SP 1974. godine bilo je i prvo SP koje je igrano pod nazivom FIFA Svjetski kup, a ranije se igralo pod nazivom Kup Julesa Rimeta po njegovom osnivaču.

Bilo je to prvo SP koje nije otvorila reprezentacija domaćin. Prvi meč su odigrali Brazil i Jugoslavija. Prva utakmica je završila rezultatom 0:0.

Reprezentacija Jugoslavije, sa asovima poput Dušana Bajevića, Josipa Katalinskog i Dragana Džajića je prvu grupnu fazu završila na prvom mjestu u grupi ispred Brazila. Ostat će upamčena i velika pobjeda rezultatom 9:0 nad Zairom, ali u drugoj grupnoj fazi Jugoslavija je završila na posljednjem mjestu i tako završila nastup na SP.

Finale SP 1974. godine igrale su Zapadna Njemačka i Holandija. Zapadna Njemačka je pred 78.200 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Minhenu slavila pobjedu rezultatom 2:1.

Zapadna Njemačka je tako osvojila svoju drugu titulu svijeta, a od odigranih sedam susreta na tom šampionatu izgubili su samo jedan meč u prvoj grupnoj fazi i to od velikog rivala Istočne Njemačke rezultatom 1:0.

U susretu za treće mjesto, Poljska je savladala Brazil rezultatom 1:0.

Na ukupno odigranih 38 utakmica Prvenstva postignuto je 97 golova, a Poljska je sa 17 postignutih golova bila najefikasnija reprezentacija.

I najbolji strijelac prvenstva bio je najbolji igrač Poljske svih vremena Grzeogorz Lato koji je na sedam utakmica postigao isto toliko golova.