Nogomet
9

Ususret Mundijalu: Brazil u Švedskoj 1958. prvi put postao prvak svijeta

Anadolija
Reprezentacija Brazila na SP u Švedskoj 1958. (Foto: AFP)
Reprezentacija Brazila na SP u Švedskoj 1958. (Foto: AFP)
Na Svjetskom prvenstvu u fudbalu održanom u Švedskoj 1958. godine reprezentacija Brazila je postala prvak svijeta prvi put u historiji, javlja Anadolu Agency (AA). To je ujedno i jedino Svjetsko prvenstvo do danas odigrano u Evropi koje nije osvojila evropska reprezentacija.

Na Mundijalu u Švedskoj učestvovalo je 16 zemalja koje su se takmičile po grupama od po četiri tima. Dvije najbolje selekcije iz svake grupe su izborile plasman u četvrtinu finala.

Na SP-u Švedskoj, iz Evrope su učestvovali Austrija, Čehoslovačka, Engleska, Francuska, nekadašnja Zapadna Njemačka, Mađarska, Sjeverna Irska, Škotska, bivši Sovjetski savez, domaćin Švedska, Vels i bivša Jugoslavija.

Iz Južne Amerike su nastupali reprezentacija Brazila, Argentine i Paragvaja dok je Sjevernu i centralnu Ameriku predstavljao Meksiko.

U utakmicama polufinala, Brazil je pobijedio Francusku rezultatom 5:2, a Švedska je bila bolja od Zapadne Njemačke s 3:1.

U utakmici finala u Solni pred 49.737 navijača, Brazil je pobijedio Švedsku rezultatom 5:2. Po dva gola za Brazil su postigli Vava i Pele, a na listu strijelaca se upisao i Mario Zagallo, dok su golove za Šveđane postigli Nils Liedholm i Agne Simonsson.

U utakmici za treće mjesto nacionalna selekcija Francuske je rezultatom 6:3 pobijedila Zapadnu Njemačku.

Brazilska fudbalska legenda Pele, koji je tada ima samo 17 godina, na tom prvenstvu je postigao šest golova za svoju reprezentaciju.

Francuski fudbaler Just Fontaine je ipak bio najbolji strijelac prvenstva sa 13 postignutih golova.

U ukupno 35 odigranih utakmica postignuto je 126 golova, odnosno 3,6 golova po utakmici.

Najviše pogodaka na Mundijalu u Švedskoj postigla je Francuska, i to 23, a nakon nje Brazil 16.