|

VIDEO
/
Uprava NK Omladinac: Sudija Tabak je lagao i uvrijedio nas

Uprava NK Omladinac: Sudija Tabak je lagao i uvrijedio nas
0
S
Sarajevo-x.com
24.11.2011. u 10:55
21
komentara
0

dijeljenja
Uprava NK Omladinac: Sudija Tabak je lagao i uvrijedio nas
Nakon nemilih događaja po završetku utakmice NK Omladinac - NK Čapljina, u 14. kolu 1. nogometne lige FBiH, odigrane 13. novembra 2011. godine, te medijskih istupa sudije Drage Tabaka, uprava NK Omladinac je izdala saopćenje u kojem se navodi da je pomenuti sudija govorio neistinu i izrekao brojne uvrede.
Uprava NK Omladinac je izrazila žaljenje zbog incidenta koji se dogodio i koji nije primjeren sportskim terenima te navela da do sada sličan incident nije zabilježen u Mionici i u klubu koji postoji više od 40 godina.

Uprava je jednoglasna u sumnji da su ovaj cjelokupni slučaj izrežirale službene osobe na utakmici, predstavnici NK Čapljina i sudijske organizacije NSFBiH.

Uprava NK Omladinac smatra da su službene osobe svjesno dopustile pokretaču incidenta Šćepi Mariću da tokom susreta sjedi na klupi NK Čapljina, iako nije službena osoba, niti je bio u zapisniku. Smatraju da je način delegiranja službenih utakmica za ovu kao i prethodne prvenstvene utakmice NK Omladinac protivan Pravilniku o delegiranju službenih osoba.

Priče o sjekirama, palicama i noževima su neistinite

Uprava tvrdi da su Tabakove priče o sjekirama, noževima i palicama neistinite, jer je takve predmete nemoguće unijeti na stadion.

"Smatramo da se ovakva medijska hajka protiv NK Omladinac iz Mionice uopće ne bi desila da je glavni sudija Drago Tabak postupio po uobičajenoj praksi i ostao zajedno sa službenim osobama susreta. Njegovo nerezonsko bježanje van granica nogometnog terena samo potvrđuje činjenicu da je sve bilo unaprijed izrežirano kako bi se nanijela nemjerljiva šteta ne samo NK Omladinac, nego i stanovnicima Mionice pa i šire, kao tobože ratobornim, šovinistički i nacionalistički 'obojenim' mještanima Mionice. Prvo što se da primijetiti u izjavama za medije je da je broj navijača koji je učestvovao u incidentu iz dana u dan rastao i da se nijedan broj ne poklapa sa zvaničnim izvještajem o broju prisutnih gledalaca. Negdje se navodi 200, negdje 300 gledalaca, a ukupan broj prodatih ulaznica za utakmicu je manji od 100. To se veoma lako može utvrditi pregledom videozapisa utakmice. Također, želimo širu javnost u BiH i okruženju upoznati o hronologiji dešavanja za vrijeme i poslije nogometnog susreta", navodi se u saopćenju NK Omladinac.

U saopćenju se ističe da su svi uvjeti definirani propozicijama za početak same utakmice bili ispunjeni te je delegat bio saglasan da se utakmica i odigra. Kada je glavni sudija Drago Tabak odsvirao kraj prvog poluvremena, njemu je prišao šef stručnog štaba NK Čapljina Zlatko Križanović i uputio mu niz psovki, na šta je reagirao predstavnik NK Omladinac Miralem Kamberović, koji ga je zamolio da ne psuje i ne vrši pritisak na sudije. Kamberović je bio iznenađen, zbog toga glavni sudija nije isključio Križanovića.

"Naš predstavnik je izvijestio komesara za sigurnost, koji je pomoću policije osigurao povećanje broja policijskih službenika te je i policija do kraja utakmice ostala na tom dijelu stadiona, što se može uočiti na fotografijama sa susreta. Čitav susret je protekao bez incidenata i ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi igrači, sudionici u igri, ni službene osobe. Ni u jednom momentu u toku same igre delegat susreta nije zatražio intervenciju komesara za sigurnost ili službenog predstavnika kluba, tako da mi ocjenjujemo da je utakmica bila normalnog karaktera i normalnog toka, o čemu se i cjelokupna javnost može upoznati pregledavanjem videosnimka utakmice (dostupno i na YouTubeu)", iznijeli su u saopćenju svoju stranu priče zvaničnici NK Omladinac.

Sudija Tabak se odvojio od službenih osoba i istrčao izvan terena

Uprava kluba iz Mionice je opisala i sami incident.

"Nakon okončanja utakmice, prema službenim prostorijama, u pratnji redara i policije, prvo su krenuli nogometaši i predstavnici NK Čapljina i tada se dogodio incident. Naime, osoba koja je sve vrijeme sjedila na klupi NK Čapljina i podgrijavala negativnu atmosferu, kasnijom identifikacijom je utvrđeno da se radi o Šćepi Mariću koji nije naveden u zvaničnom zapisniku susreta, na ulazu, iz nama nepoznatih razloga, fizički nasrće i udara nosača nosila, obarajući ga na zemlju. Tada nekoliko (desetak) navijača preskače zaštitnu ogradu, gdje nekolicina pritrčava nosaču nosila, a ostatak se pokušava fizički obračunati sa pokretačem incidenta. Brzom intervencijom policije i redarske službe sprečava se incident širih razmjera i sigurno se u službene prostorije uvode dvojica pomoćnih sudija, četvrti sudija, delegat i kontrolor. Iz nama nepoznatog razloga, glavni sudac Drago Tabak se odvojio od službenih osoba i trčeći napustio ograđeni dio terena. Prema našim kasnijim saznanjima, skrio se u obližnju kuću nedaleko od stadiona Lipik, odakle ga je policija sprovela u Policijsku stanicu Gradačac. Da sudac Drago Tabak iznosi neistinu medijima govori i činjenica da je u policijskom izvješću naveo da je prema njemu krenulo nekoliko ljudi, a ne nekakav broj od 150, 200 ili 300 ljudi. Smatramo da je cjelokupan slučaj prenapuhan i ispolitiziran, jer prema zvaničnom podatku Doma zdravlja Gradačac, medicinsku pomoć zatražile su dvije osobe, nosač nosila Nadir Mešanović, na kojeg je nasrnuo Šćepo Marić, i navijač Amir Omić koji je, prema njegovim navodima, povredu zadobio udarcem Drage Tabaka van terena", navodi se u saopćenju NK Omladinac.

"U toku pauze između dva poluvremena delegat susreta Mato Itrić se obratio predstavniku našeg kluba aludirajući na činjenicu da se atmosfera podgrijava te da policija osigura mjesto gdje su smještene klupe. Uprava NK Omladinac i ljudi koji rade u pripremi utakmice poduzeli su standardne mjere organizacije utakmice, kako nalažu Propozicije takmičenja za prvenstvo nogometnih liga FBiH. O samim dešavanjima u toku utakmice i sudijskim greškama (namjernim i nenamjernim) neka odlučuje Sudijska komisija NS FBiH koja ih je i delegirala", poručili su zvaničnici NK Omladinac.

Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...