Nakon utakmice Prve lige FBiH
2

Sudija Drago Tabak: Jurili su me sjekirama i noževima kroz šumu

Sarajevo-x.com
Drago Tabak
Drago Tabak
Protekle nedjelje odigrana je utakmica 14. kola Prve lige FBiH između Omladinca i Čapljine na kojoj su u fizičkom obračunu nastradali gosti iz Čapljine. No, ni glavni sudija Drago Tabak nije prošao bolje.

''Na početku utakmice jedan igrač mi je rekao da će tako biti bez obzira na to kako se utakmica završi”, priča Drago Tabak, dugogodišnji prvoligaški sudija.

Kaže kako je na početku utakmice oko terena vidio mnogo ljudi koji su bili naoružani noževima, palicama i sjekirama te u toku utakmice vršili pritisak na pomoćnog sudiju.

''Moje težnje su bile objektivno suđenje, ali kada sam vidio da mi je glava u torbi, bio sam naklonjen domaćima - priznaje Tabak.

Po okončanju utakmice, oko 200 navijača Omladinca dočekalo je nogometaše Čapljine na ulazu u svlačionicu.

''Vidio sam trenera i jednog igrača Čapljine krvave na zemlji. U tom haosu je pet-šest policajaca, koji su ostali s nama sucima, krenulo prema svlačionici. Uz nas je ostao samo jedan pa je to navijačima bila prilika za napad'', kaže Drago Tabak.

Kad je osjetio da će navijači Omladinca napasti i njega, Tabak je morao spašavati živu glavu.

''Počeo sam bježati na suprotnu stranu od svlačionice i izvan stadiona. Na samom terenu udarce su dobili i prvi pomoćnik Berislav Vrdoljak te četvrti sudija Danijel Zrnić iz Zenice.

Iako je mislio da će navijači odustati od progonjenja, to se ipak nije desilo.

''Trčao sam otprilike dva kilometra kroz šumu, stigao do nekih kuća, gdje me jedna gospođa sklonila u šupu, a kasnije i u kuću gdje sam se sakrio'', sjeća se Tabak.

Dva sata nakon utakmice, Drago Tabak je iz Mionice otišao u pratnji policije.