Premiership
9

United i City za vlast u Manchesteru, poletni Liverpool protiv rivala Evertona

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Crveni protiv plavih, komšije protiv komšija. Dva spektakularna meča očekuju ljubitelje Premiershipa i nogometa uopće, jer danas od 15:15 sati na Anfieldu u 16. kolu igraju gradski rivali Liverpool i Everton, a onda od 17:30 sati na Old Trafford u još jednom gradskom derbiju igraju Manchester United i Manchester City.

Premiership nas je navikao na učestale derbije, tako da su mečevi koji s punim pravom nose takve epitete postali normalna pojava u najvećem razredu engleskog nogometa. Ipak, najveći derbi sezone tek ćemo vidjeti danas kada "karte na stol" stave Jose Mourinho i Pep Guardiola.

Prvi protiv drugog, jedna filozofija protiv druge filozofije

Na Old Traffordu vidjet ćemo sraz dva najveća potrošača engleskog nogometa u posljednje dvije sezone, dva kluba od kojih se još u prošloj sezoni očekivao juriš na prve dvije pozicije tabele, a izgleda da se trebala sačekati ova sezona za takav scenarij. Sve ukazuje da će titula upravo u ovoj sezoni sigurno otići u Manchester, samo je pitanje u kakvim će bojama biti vijenci na trofeju.

U mnogo boljoj situaciji je City koji ima osam bodova viška i nijedan poraz u odigranih 15 kola. Fantastični tim koji je uigrao Pep Guardiola nanizao je 13 pobjeda u ligi i lovi 14. po redu, što bi bio rekord za jedan tim u jednoj sezoni.

Bit će ovo novi duel dva vrhunska trenera koji gaje potpuno različite stilove igre. Stilove koji su i tokom ove sezone dolazili pod lupu brojnih analitičara i navijača generalno. Igru napadački orijentiranog i organizovanog Cityja skoro svi s hvalospjevima dočekuju, dok je United u nekoliko navrata dočekan "na nož" zbog izrazito defanzivne igre u određenim mečevima.

Prvi poraz Cityja ili nokaut za United

Kako god završio ovaj derbi, pa i ova sezona za Guardiolu i njegov City, niko ne može reći da Guardiolin stil igre ne prolazi na Otoku. Možda Guardiola na kraju neće biti uspješniji od svojih prethodnika na klupi Cityja, ali predstave iz ove sezone su pokazale da je stil igre koji preferira španski stručnjak itetako primjenjiv i u Premiershipu. Guardiola nije bježao od jezgrovitih i iscrpnih odgovora na pitanja o njegovom stilu igre pred ovaj meč, a bio je raspoložen i odgovarati na pitanja vezana za Mourinha.

Španac je kazao kako je samo dva dana u trenerskoj karijeri proveo sumnjajući u svoj stil igre, a ta dva dana su se desila na početku njegove karijere u Barceloni B u trećem razredu španskog nogometa. O Mourinhu je govorio pohvalno, ali je istakao da pobjede protiv Portugalca nisu drugačije u odnosu na pobjede protiv nekih drugih trenera.

Portugalski stučnjak je, ipak, bio zatvoreniji i davao je kraće odgovore izbjegavajući polemike o rivalstvu s Guardiolom pri čemu je ubjeđivao javnost da ne osjeća poseban pritisak pred ovaj meč. Stigao je Mourinho "bocnuti" igrače Manchester Cityja te tako zasjeniti pozitivne komentare koje je dao na račun tog tima, kao i na račun Guardiole za kojeg je kazao da je "fantastičan trener".

Iako su i Guardiola i Mourinho na konferencijama za medije poručivali da današnji meč ne može odlučiti prvaka, što matematički i jeste tako, teško je za očekivati da će City, u slučaju da slavi, do kraja sezone ispustiti ogromnih 11 bodova razlike u odnosu na United. Eventualna pobjeda Uniteda i smanjenje razlike na pet bodova uveliko bi unijelo živost u utrci za prvo mjesto.

United bez Pogbe, City bez Stonesa i Mendyja

Šteta što United u ovom meču ne može računati na Paula Pogbu koji je u pobjedi protiv Arsenala (3:1) proteklog vikenda dobio direktan crveni karton i suspenziju u trajanju od tri meča. Francuz je najvažniji igrač Uniteda, onaj čija se razlika najviše osjeti i njegov izostanak je najveća "mana" ovog derbija, jer ovakve mečeve je uvijek najljepše gledati kada timovi na raspolaganju imaju najbolje oružje.

Osim Pogbe, United u ovom meču ne može računati na povrijeđene Erica Baillyja i Michaela Carricka, a upitan je i Marouane Fellaini. Mourinho je kazao da je povrijeđen i Nemanja Matić, ali da će igrati.

I City je oslabljen neigranjem Johna Stonesa i Benjamina Mendyja. Stones se povrijedio prije četiri kola protiv Leicester Cityja kada su Nebeskoplavi slavili rezultatom 2:0, dok je Mendy već duži period izvan stroja.

City je u dosadašnjih 15 ligaških mečeva postigao čak 46 golova i primio 10, dok je United postigao 35 golova i primio devet. Riječ je o dvije najbolje odbrane i dva najbolja napada lige. Prvoj i drugoj ekipi lige. O dva različita trenera. Old Trafford je od 17:30 sati centar nogometnog svijeta.

"Kaznena ekspedicija" Jurgena Kloppa ili Everton koji se budi

Prije nego na teren istče momci iz Manchestera, snage će odmjeriti rivali iz Liverpoola. Everton je konačno "prodisao" i povezao tri pobjede u sezoni pri čemu je zabilježio gol-razliku 9:0. Dvije pobjede upisane su pod vodstvom novog trenera Sama Alladrycea koji vodi ekipu u svoj prvi Merseyside derbi.

Pred Evertonom je izuzetno težak zadatak, jer Liverpool u meč ulazi s nizom od devet utakmica bez poraza u svim takmičenjima, a u posljednja tri meča Redsi su upisali tri pobjede i pri tome postigli čak 15 golova.

Napadačka postava koju čine Sadio Mane, Mohamed Salah, Philippe Coutinho i Roberto Firmino pokazuje koliko može biti opasna, posebno ako im se otvori prostor za kontranapade. A ako iko zna kako "iritirati" takve ekipe, to je Allardyce, samo je pitanje koliko je čvrsto stigao povezati konce u Evertonu, ekipi koja ionako nije krojena da se brani.

Tabela: