Evropska liga 2
33

UEFA zvanično potvrdila novo klupsko takmičenje od 2021. godine

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) danas je zvanično potvrdila da će od 2021. godine početi novo takmičenje pod nazivom "Evropska liga 2".

Ovo takmičenje počinje 2021. godine, a u njemu će igrati 32 kluba. Između grupne faze i osmine finala igrat će se još jedno dodatno kolo play-offa.

Format takmičenja će biti isti, po četiri tima će biti u osam grupa, a pobjednici će osigurati plasman u osminu finala, dok će drugoplasirani iz grupe igrati play-off sa trećeplasiranim iz Evropske lige. Pobjednik "Evropske lige 2" direktno će igrat u Evropa ligi sljedeću sezonu.

"Novo takmičenje je napravljeno da omogući učešće u UEFA-inim takmičenjima većem broju klubova, imat ćemo više klubova i mečeva na evropskoj sceni i više će federacija imati svoje predstavnike. Ovo je takmičenje nastalo kroz dijalog sa Evropskim udruženjem klubova", kazao je Čeferin.

Kada ovo takmičenje stupi na snagu, minimalno 34 evropske države će imati svog predstavnika u grupnim fazama nekog evropskog takmičenja, što je za osam više nego ranije. Utakmice će se igrati u terminima Evropske lige, četvrtom od 16:30, 19:00 i 21:00 sati.

Finansijski detalji ovog takmičenja će biti poznati do 2019. godine.