Jedan od prijedloga
287

UEFA šalje preporuku savezima: Hoće li Sarajevo i ostali prvoplasirani biti prvaci?

N. K.
Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo
Evropska nogometna asocijacija (UEFA) sutra će održati sastanak s predstavnicima 55 evropskih saveza kako bi dogovorila reorganizaciju ostatka sezone, a madridski AS je objavio prijedlog koji će biti upućen savezima o tome kako birati prvake.

Plan UEFA-e je navodno da prvacima budu proglašeni oni koji su u trenutku prekida prvenstva bili prvoplasirane ekipe na tabeli.

U Bosni i Hercegovini bi to bilo Sarajevo, u Italiji Juventus, u Španiji Barcelona, a u Engleskoj Liverpool.

Ovakvom odlukom najviše bi bili pogođeni timovi koji su još uvijek u igri za titulu poput drugoplasiranog Željezničara koji zaostaje samo tri boda za Bordo timom.

Isti problem u najjačim ligama imaju Lazio i Real, drugoplasirane ekipe u Italiji i Španiji koje su se do kraja prvenstva trebale s Juventusom i Barcelonom boriti za naslov.

Prema trenutnom stanju na tabeli odabrat će se i klubovi koji će sljedeće sezone igrati Ligu prvaka i Evropsku ligu, a savezima će dati preporuku da ne bude ispadanja iz liga.

Odluka o prvaku i ispadanju iz liga je na kraju na nacionalnim savezima, a u UEFA-i se još uvijek nadaju da pandemija koronavirusa neće trajati mjesecima u Evropi te da će se prvenstva moći nastaviti.

Inače, UEFA planira izaći u susret savezima i zbog nacionalnih prvenstava odgoditi Evropsko prvenstvo za pola godine ili godinu dana, što će biti treća važna stvar o kojoj će se raspravljati na sutrašnjem sastanku.