Nogomet
15

UEFA promijenila pravilo o žutim kartonima

Totalsport
Evropska nogometna federacija (UEFA) objavila je da će se ubuduće žuti kartoni u Ligi prvaka i Evropskoj ligi brisati nakon četvrtfinala.

Komisija za hitnost uvela je novo pravilo na prijedlog Komisije za klupska takmičenja. Radi se o sistemu koji se već koristi na Evropskom prvenstvu, a sada će ista pravila vrijediti i u dva najvažnija UEFA-ina klupska takmičenja.

"Komisija za hitnost odlučila je da će se od ove sezone svi žuti kartoni koje igrači dobiju od početka grupne faze takmičenja u Ligi prvaka i Evropskoj ligi brisati nakon završetka četvrtfinalnih utakmica. Kartoni se na taj način neće prenositi u polufinale", stoji u saopćenju UEFA-e.

Igrači su dosad morali pauzirati jednu utakmicu kada bi skupili tri žuta kartona, neovisno o fazi takmičenja. Tako je, naprimjer, veznjak Real Madrida Xabi Alonso u prošloj sezoni morao propustiti finale protiv Atletica jer je u uzvratnoj utakmici polufinala protiv Bayerna dobio treći žuti karton. Da je na snazi bilo novo pravilo, Alonso bi igrao u finalu jer bi mu raniji kartoni bili obrisani.