Brojne optužbe
81

UEFA pokrenula postupak protiv Srbije, pod lupom su i prijavljeni "majmunski krici"

N. K.
Navijači Srbije na Euru (Foto: EPA-EFE)
Navijači Srbije na Euru (Foto: EPA-EFE)
Evropska nogometna federacija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Nogometnog saveza Srbije zbog ponašanja navijača na nedavnoj utakmici protiv Engleske u prvom kolu Evropskog prvenstva u Njemačkoj.
Naime, engleski mediji pišu da je UEFA pokrenula istragu protiv Orlova nakon što su prijavljeni majmunski krici upućeni engleskim igračima.

UEFA je imenovala inspektora koji će sprovesti disciplinski postupak povodom navodnog diskriminatornog ponašanja koje je prijavio svjedok na tribinama tokom prvog poluvremena utakmice.

Osim ove istrage, UEFA je optužila Nogometni savez Srbije za još dva prekršaja - bacanje predmeta i prenošenje provokativne poruke neprikladne za sportski događaj.

Posljednja optužba odnosi se na prikazivanje zastave povezane s paravojnim pokretom koji je bio uključen u etničko čišćenje tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"Inspektor za etiku i disciplinu UEFA-e sprovesti će disciplinsku istragu povodom navodnog diskriminatornog ponašanja", izjavio je portparol UEFA-e.

Inače, incident se dogodio pred oko 50.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 8.000 navijača Srbije.