Incidenti protiv Engleske
13

UEFA pokrenula istragu protiv NS Bugarske zbog rasizma, predsjednik Mihajlov podnio ostavku

E. B.
Bugarski navijači su vrijeđali tamnopute igrače Engleske (Foto: EPA-EFE)
Bugarski navijači su vrijeđali tamnopute igrače Engleske (Foto: EPA-EFE)
Unija evropskih nogometnih saveza (UEFA) je pokrenula istragu protiv Nogometnog saveza Bugarske zbog rasističkog ponašanja njihovih navijača na sinoćnjem susretu protiv Engleske u Sofiji.
Susret na stadionu "Vasil Levski" koji se igrao u okviru osmog kola kvalifikacija za Euro dva puta je nakratko prekidan zbog rasističkih povika sa tribina.

Engleska je slavila rezultatom 6:0, a tamnoputi igrači Gordog albiona su se arbitru meča Bebeku žalili na ponašanje domaćih navijača.

Hrvatski arbitar je dva puta zaustavljao igru zbog majmunskog glasanja, a pojedinci su i koristili nacističke pozdrave na tribinama tokom susreta.

Premijer Bugarske Bojko Borisov zatražio je od predsjednika Nogometnog saveza Bugarskke Borislava Mihajlova podnošenje ostavke, što je legendarni nekadašnji golman odmah i uradio.

"Nogometna porodica se mora snažno boriti protiv rasizma, a za to nam je potrebna i saradnja vlada širom Evrope", poručio je Čeferin koji je na ovaj način prekršio UEFA-ino pravilo o nemiješanju politike i sporta.

Nema sumnje kako će zbog ovog prekršaja Bugarska nekoliko narednih domaćih mečeva igrati pred praznim tribinama.