Začarani krug
0

UEFA "okrene" milijardu eura u Ligi prvaka

Sarajevo-x.com
Nogometna Liga prvaka je pravi pravcati rudnik zlata. Sudionici Champions Leaguea od elitnog natjecanja ne profitiraju samo zbog rasta svoje sportske reputacije – već prije svega zbog miliona eura nastupne "gaže", piše "Deutsche Welle".

"Pa ne igramo mi nogomet iz romantičnih razloga", kazao je nedavno Felix Magath, trener njemačkog viceprvaka "Schalkea 04" i dodao: "U profesionalnom nogometu najvažniji je novac!"

Naslovi prvaka Bundeslige su možda najvažniji za navijače – a za klubove, po mišljenju nogometnog učitelja Ivana Rakitića, puno je važniji plasman u "kraljevsku klasu" evropskog klupskog nogometa.

"Svi se pokušavaju izboriti za nastup u Ligi prvaka zbog toga što se tamo može zaraditi tako puno novca! I zbog toga nogometni klubovi poduzimaju i riskantne poteze", otkrio je Magath.

On zna o čemu priča: njegov "Schalke" je prije nekoliko sezona uložio mnogo novca u nove igrače i – izgubio u kvalifikacijama za Champions League (CL) od madridskog "Atletica". Zbog naglog porasta troškova (plaće igrača) i manjeg prihoda "Schalke" se našao na rubu stečaja. Danas klub funkcionira, ali je nagomilao dugove.

45 miliona eura za "Bayern München"

Champions League je mašina za štampanje novca. UEFA je u protekloj sezoni od reklamnih ugovora i prodaje medijskih prava za CL utržila preko milijardu eura! Oko 750 miliona je prebačeno na račune 32 kluba koji su sudjelovali u takmičenju.

UEFA je primjerice, po vlastitim navodima, minhenskom "Bayernu" isplatila gotovo 45 miliona eura. A "Bayern" je zaigrao u finalu – i izgubio od "Intera". Milanska ekipa od UEFA-e je dobila 49 miliona eura.

Puno lošije nisu prošla ni druga dva njemačka predstavnika u Ligi prvaka. "Wolfsburg" je ispao nakon takmičenja po grupama i svejedno je postao bogatiji za 26 miliona eura. "VfB Stuttgart" (nastupio u osmini finala) kasirao je 23 miliona eura. Čak je i "Maccabi" iz Haife koji je izgubio svih šest utakmica (uvjerljivo najlošiji klub u natjecanju), zaradio 8,5 miliona eura.

U ove svote nisu uračunati prihodi klubova od npr. prodaje ulaznica ili navijačkih rekvizita.

Premije za nastup u elitnom takmičenju

UEFA je za cjelokupno razdoblje od 2009. do 2012. već definirala visinu premija za nastup u Ligi prvaka, visinu premija za uspješne nastupe (pobjede) i druge isplate. Svaki klub koji se plasira u CL na svoj će račun primiti osiguranu svotu od 7,1 milion eura. Osim toga, UEFA za pobjedu isplaćuje 800.000 eura premije, a za neodlučeni rezultat 400.000 eura.

Klubovi koji nastupe u četvrtfinalu bivaju nagrađeni s po dodatna tri miliona eura, polufinalisti dobiju po četiri miliona, finalisti po 5,2 miliona – a pobjednik Lige prvaka može se radovati dodatnom bonusu od 4,8 miliona eura.

Društvo u koje je (ne)moguće ući

Milionski prihodi iz Lige prvaka doveli su i do negativnih pojava. U najboljim nacionalnim ligama Starog kontinenta, u Španiji, Engleskoj, Njemačkoj i Italiji, došlo je do stvaranje svojevrsnih "kasti". U ligama postoje tri klase. Na čelu su timovi koji redovno nastupaju u Ligi prvaka i koji zarađeni novac mogu uložiti u kupovinu najboljih igrača. Primjerice FC "Barcelona", "Real iz Madrida", milanski "Inter", "Chelsea", "ManU" ili – "Bayern München".

Iza njih su ekipe koje tu i tamo uspiju izboriti nastup u elitnom takmičenju ili barem u Evropskoj ligi (nekadašnji Kup UEFA). I na koncu dolazi najbrojnija grupa: takozvani "autsajderi", klubovi koji ne nastupaju u međunarodnim takmičenjima.

Drugim riječima: ko igra Ligu prvaka, s velikom vjerojatnošću je i uspješan u nacionalnom prvenstvu. A to automatski, s rijetkim iznimkama, povlači za sobom ponovni (serijski) plasman u Champions League.

Pravi začarani krug! Ili kako ga neki nazivaju: zatvoreni krvotok.