Izmjena formata
131

UEFA odredila potencijalne protivnike Sarajeva i Zrinjskog, Bordo tim ipak nenosilac

E. B.
Evropska unija nogometnih federacija (UEFA) odredila je potencijalne protivnike FK Sarajevo i HŠK Zrinjski u play-offu Evropske lige.

UEFA je izmijenila pravila kada je u pitanju takozvani "put prvaka", a ovom odlukom neće biti nikako zadovoljni čelnici i navijači Sarajeva.

Naime, prvobitno je planirano da Sarajevo, ukoliko izbaci BATE iz trećeg pretkola, preuzme koeficijent bjeloruske ekipe, te da bude nosilac u žrijebu.

Naime, u play-offu "puta prvaka" nosioci su tri ekipe koje ispadnu iz trećeg pretkola Lige prvaka, dok je za nenosioce postavljeno pet ekipa koje prođu treće pretkolo Evropske lige.

Ranije je planirano da dvije ekipe iz redova nenosilaca sa najboljim koeficijentom budu prebačene u nosioce, no do toga neće doći. Naime, tri ekipe koje ispadnu iz Lige prvaka dobit će protivnike među nenosiocima, dok će dva preostala para činiti četiri preostala nenosioca.

Sarajevo tako može dobiti za protivnike poražene ekipe iz duela trećeg pretkola Lige prvaka PAOK - Ajax, APOEL - Qarabag i Maribor - Rosenborg, ali i pobjednike trećeg pretkola Evropske lige iz mečeva Sutjeska - Linfield, Ludogorec - The New Saints, Astana - Valletta ili Slovan Bratislava - Dundalk.

Što se tiče Zrinjskog, UEFA tu nije napravila nikakve promjene, te će Mostarci biti nosioci ukoliko prođu Malmo.

Potencijalni protivnici Plemića su pobjednici duela trećeg pretkola Evropske lige iz duela Thun - Spartak Moskva, Molde - Aris Thessaloniki, Lokomotiv Plovdiv - Strasbourg, Mariupol - AZ Alkmaar i Neftci - Bnei Yehuda Tel-Aviv.

Žrijeb play-offa Evropske lige će biti obavljen u ponedjeljak 5. augusta. Susreti 3. pretkola su na rasporedu 8. i 15. augusta, dok će se dueli play-offa igrati 22. i 29. augusta.