Nogomet
0

UEFA nije izglasala izmjenu statuta potrebnu za prijem Kosova

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Na 40. Kongresu, koji se održava u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) nije izglasala izmenu Statuta kako bi bio omogućen prijem Fudbalskog saveza Kosova.

Od 54 članice UEFA za izmenu Statuta glasale su 33 članica, što je za tri manje od potrebne dvotrećinske većine ili 36 glasova.

Izmena statuta otvorila bi put za glasanje za prijem Fudbalskog saveza Kosova, kao 55. člana UEFA-e, a za to je potrebna prosta većina ili 28 glasova.

Sada članice Kongresa mogu da se pozovu na statut i da se uopšte ne glasa za zahtev FSK da bude primljen u punopravno članstvo UEFA.

Kosovski sportski savezi su do sada već učlanjeni u većinu međunarodni organizacija, kao i u Međunarodni olimpijski savez.

U vreme održavanja Kongresa UEFA-e u Budimpešti borave i premijer Kosova Isa Mustafa i ministar kulture, omladine i sporta Kujtim Shala.

Za pozitivan odgovor na zahtjev kosovskog saveza trebala je biti promijenjena tačka Statuta UEFA-e, koja govori da članica mora biti država koja je član Ujedinjenih nacija, a umjesto toga trebalo je da stoji formulacija "većina međunarodne zajednice".

Prijem u UEFA-u je preduslov za prijem u Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA). Kongres FIFA-e održaće se 13. maja u Mexico Cityju.

Prijem u članstvo FIFA-e značilo bi mogućnost da se Kosovo takmiči u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Reprezentacija Kosova bi se u tom slučaju takmičila u grupi sa Turskom, Hrvatskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.