Isprovocirali isključenja
0

UEFA kaznila Mourinha i četvoricu igrača Reala

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: Reuters)
Jose Mourinho (Foto: Reuters)
Disciplinska komisija Europske nogometne federacije (UEFA) odlučila je kazniti trenera Real Madrida i još četvoricu igrača "kreljevskog kluba" zbog incidenta koji datira od 23. novembra.

Riječ je o utakmici 5. kola grupe G Lige prvaka u kojoj su snage u Amsterdamu odmjerili Ajax i Real Madrid (pobjeda Reala 4-0), a na čijem su samom kraju isključenja zbog odugovlačenja s vremenom zaradili Xabi Alonso i Sergio Ramos. Posredstvom video-zapisa iz Disciplinske komisije zaključili su da je Mourinho putem glasnika Ikera Casillasa i Jerzyja Dudeka poručio Alonsu i Ramosu da namjerno isprovociraju isključenja, kako bi propustili za Real nevažnu utakmicu posljednjeg kola po grupama protiv Auxerrea (8. decembra) i u nokaut-fazu takmičenja uđu čiste statistike.

Stoga je Mourinho kažnjen s dvije utakmice zabrane vođenja svoje ekipe u UEFA-inim takmičenjima, od čega je kazna suspenzije u drugoj utakmici uvjetnog tipa i vrijedit će ukoliko Portugalac istu povredu pravila počini u sljedeće tri godine. Također, Mourinho je kažnjen i novčano s 40.000 eura.

Xabi Alonso i Sergio Ramos dužni su platiti kaznu od 20.000 eura, Jerzy Dudek i Iker Casillas 10.000 eura, dok će Real Madrid napuniti blagajnu UEFA-e sa 120.000 eura.

Na ovakvu odluku Disciplinske komisije UEFA-e sve kažnjene strane imaju pravo uložiti žalbu u sljedeća tri dana.