Nogomet
0

UEFA će danas odlučiti o kaznama za nogometne saveze Srbije i Albanije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zbog velike količine dokumentacije koju su podnijele obje strane, te službene osobe, Disciplinska komisija UEFA-e odluku o prekinutoj kvalifikacijskoj utakmici za EURO 2016. između Srbije i Albanije, koja se 14. oktobra igrala u Beogradu, objavit će u petak, u 12:30 sati.

Tanjug prenosi pisanje srbijanskih medija koji, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, tvrde kako će se igrati nova utakmica na neutralnom terenu, bez prisustva gledatelja.

Srbijanska štampa također navodi da će oba saveza biti drastično kažnjena te da se Nogometni savez Srbije neće žaliti na tu odluku.

Na svojim službenim stranicama poslije prekida susreta UEFA je objavila da je pokrenula istragu protiv oba nogometna saveza.

Nogometnom savezu Srbije najviše se zamjera slaba organizacija utakmice zbog koje je došlo do navijačkih nereda i tuče na tribinama, bacanja baklji i upaljača te ulaska navijača na teren. Zbog toga je glavni sudija Martin Atkinson iz Engleske u 42. minuti i prekinuo utakmicu.

Nogometni savez Albanije je pod lupom Disciplinske, ali i Komisija za nadzor i etiku krovne organizacije evropskog nogometa, jer njihovi reprezentativci nisu htjeli nastaviti utakmicu, ali i zbog isticanja nedopuštenih političkih parola.

Utakmica Srbija - Albanija prekinuta je nakon što je dron sa zastavom Velike Albanije preletio iznad stadiona Partizana.

Zastavu je skinuo reprezentativac Srbije Stefan Mitrović na što su reagirali reprezentativci Albanije nakon čega je došlo do naguravanja nogometaša obiju reprezentacija.

U incident su se upadom na teren umiješali i navijači Srbije, pa je sudija Atkison morao poslati igrače u svlačionicu.

Pojedini igrači Albanije napadnuti su od navijača na terenu, a kasnije su se žalili da su i u tunelu, koji je vodio do svlačionice, dobili batine i od zaštitara zbog čega, kako su naveli, nisu mogli nastaviti utakmicu.