{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Fadil Vokri: Odluka UEFA-e otvara put huliganizmu

A
Anadolija
24.10.2014. u 14:19
53
81
Fadil Vokri: Odluka UEFA-e otvara put huliganizmu
53
Fadil Vokri: Odluka UEFA-e otvara put huliganizmu
Fadil Vokri (Foto: Arhiv)
Odluka Disciplinske komisije UEFA da se prekinuta fudbalska utakmica između Srbije i Albanije registruje u korist Srbije, rezultatom 3:0, neočekivana je, iznenađujuća i otvara put huliganima i nasilju u sportu, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Fadil Vokri, predsednik Fudbalskog saveza Kosova.
Vokri ocjenjuje da je zbog upada srpskih navijača na teren i napada na albanske igrače rezultat trebao biti 3:0 u korist Albanije.

“Znajući propise i normativne akte UEFA-e i uzimajući u obzir da je ista Komisija ranijih godina, kada je prekinuta utakmica Italija-Srbija u Đenovi u Italiji, samo kao preventivu nasilju registrovala taj meč rezultatom 3:0 za Italiju, zbog srpskih gledalaca koji su zapalili zastavu i zapaljive atmosfere, u ovom slučaju kada je svet video da su srpski huligani ušli na teren i napali igrače prema normama i pravilnicima UEFA-e odluka je trebala biti 0:3 u korist Albanije”, kaže Vokri.

Prvi čovjek kosovskog fudbala smatra i da je odluka Disciplinske komisije UEFA-e u suprotnosti sa vrijednostima koje promovišu UEFA i FIFA, a koje su proglasile rat rasizmu i nasilju u sportu, te miješanju politike u sport.

“Smatram da je ova odluka čisto politička, iako UEFA i FIFA  promovišu vrijednosti da politika treba da bude daleko od sporta. Mislim da je ovo izbalansirana odluka i sigurno da će se zvaničnici Fudbalskog saveza Albanije žaliti drugom nivou, Apelacionoj i etičkoj komisiji pri UEFA-e”, smatra Vokri.

On napominje da odluka UEFA-e nije ono što je očekivao FSA i da će se rješenje tražiti i u Sportskom tribunalu u Lozani.

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) donijela je jutros odluku na osnovu koje se prekinuta utakmica kvalifikacija za Euro 2016 između Srbije i Albanije registruje službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, jer su gostujući fudbaleri odbili nastaviti meč na poziv službenih lica. Isto tako, UEFA je odlučila i oduzeti tri boda Srbiji u kvalifikacijama zbog loše organizacije meča, ulaska navijača u teren i obračuna sa igračima Albanije.  

Također su oba fudbalska saveza kažnjena sa po 100.000 eura, a reprezentacija Srbije će naredne dvije utakmice u kvalifikacijama za Euro 2016 na domaćem terenu igrati bez navijača.

Obje strane imaju pravo žalbe u roku od pet dana na odluku UEFA-e.

Utakmica Srbije i Albanija, koja se igrala 14. oktobra u Beogradu, prekinuta je u 41. minutu pri rezultatu 0:0, nakon što je na terenu došlo do tuče igrača, ali i reprezentativaca gostujuće selekcije sa pojedinim navijačima domaćih koji su utrčali na teren. Fizičkom obračunu prethodila je mučna atmosfera na stadionu, od gromoglasnih zvižduka na albansku himnu do konstantnih uvreda na račun Albanaca. Situacija je eskalirala kada se nad stadionom FK Partizan zavijorila zastava "velike Albanije" okačena na dron (malu letjelicu), kojim je upravljao neko sa ili u okolici stadiona.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: