Nogomet
18

Dick Advocaat: Kažnjena je samo jedna strana, a to je Srbija

Anadolija
Dick Advocaat (Foto: Anadolija)
Dick Advocaat (Foto: Anadolija)
Dick Advocaat, selektor fudbalske reprezentacije Srbije istakao je kako današnje odluke Kontrolne i disciplinske komisije UEFA smatra "vrlo čudnim".    

"Iako je UEFA procijenila da se utakmice između Srbije i Albanije mogu igrati, uvjeren sam da se na njih, i prije susreta i sada u trenutku izricanja kazni, mora gledati kao na slučaj Rusije i Gruzije, koje nisu mogle da budu zajedno svrstane u grupi... Epilog procesa odlučivanja je za mene, kao selektora Srbije, jednostavno nevjerovatan. Kažnjena je samo jedna strana, a to je Srbija! Čudna situacija je i kada pogledate na tabelu, odigrali smo dvije utakmice, nijednu nismo izgubili, piše da imamo jednu pobjedu, a osvojili smo samo bod! Albanci su prošli veoma dobro", rekao je Advocaat, dodavši:

"Ne razumijem zašto su kažnjeni novčano, u čemu je smisao toga? Oni nisu htjeli da nastave da igraju utakmicu pod bilo kojim okolnostima, kako te večeri sa ili bez publike, tako i sutradan... Na žalost, stičem utisak da neko ne želi da Srbija bude učesnik Evropskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj... Dodatno otežavajuća okolnost je da ćemo naredne dvije utakmice igrati bez podrške naših navijača kod kuće. Vjerujem u naš tim, učinit ćemo sve da pobjedama ispunimo cilj i izborimo mjesto na najvišoj evropskoj sceni".

Kontrolna i disciplinska komisija UEFA jutros je odlučila da prekinutu utakmicu kvalifikacija za EURO 2016 između Srbije i Albanije registruje 3:0 u korist domaće reprezentacije, jer gosti nisu željeli nastaviti meč nakon što se poslije incidenata situacija smirila. Međutim, zbog loše organizacije meča i tuče igrača i navijača na terenu stadiona FK Partizan Srbiji su oduzeta tri boda. Oba saveza kažnjena su sa po 100.000 eura i zbog obostranih provokacija na nacionalnoj i političkoj osnovi. Radi prekida meča, ulaska navijača u teren, ali i redara i navijača koji su fizički napali gostujuće fudbalere Srbija će naredna dva domaća susreta u kvalifikacijama za EP igrati pred praznim tribinama, odlučili su u UEFA.

Utakmica Srbije i Albanija, koja se igrala 14. oktobra u Beogradu, prekinuta je u 41. minutu pri rezultatu 0:0, nakon što je na terenu došlo do tuče igrača, ali i reprezentativaca gostujuće selekcije sa pojedinim navijačima domaćih koji su utrčali na teren. Fizičkom obračunu prethodila je mučna atmosfera na stadionu, od gromoglasnih zvižduka na albansku himnu do konstantnih uvreda na račun Albanaca. Situacija je eskalirala kada se nad stadionom FK Partizan zavijorila zastava "velike Albanije" okačena na "dron" (malu letjelicu), kojim je upravljao neko sa ili u okolici stadiona.