Nogomet
0

UEFA: Budžet za Ligu prvaka 530 miliona eura

FENA
Evropska nogometna federacija namijenila je 530 miliona eura za 32 kluba, učesnika Lige evropskih prvaka, što je za 100 miliona eura više nego prošle godine.

Tako će najbolji evropski klub na kraju godine moći da očekuje prihod od oko 40 miliona eura.

Od 530 miliona eura koje će dobiti učesnici Lige prvaka UEFA je 276,6 miliona namijenila za sve koji počinju takmičenje, dok će oko 270 miliona eura razdijeliti po posebnom ključu.

Ekipa koja u šest kola ne ostvari pobjedu imat će zagarantiran prihod od 4,4 miliona eura (dva miliona startog bonusa i 400.000 eura po utakmici). Svaki uspjeh donosi posebne premije, pa pobjeda u takmičenju po grupama donosi 600.000, a neriješen rezultat 300.000.

U drugom krugu takmičenja suma se značajno uvećava. Svakoj ekipi u osmini finala namijenjeno je 2,2 miliona eura, dok će četvrtfinalisti dobiti dodatnih 2,5 miliona.

Ekipe koje se plasiraju u polufinale zaradit će tri miliona, a poraženi u finalu četiri miliona eura. Pobjedniku Lige prvaka namijenjeno je sedam miliona, a kada se sabere od početka takmičenja, premija iznosi 22,7 miliona eura, bez prihoda od marketinga i ulaznica.

Drugi dio novca skriva se upravo u marketingu, prije svega pravima na televizijske prenose. Brojke se razlikuju od države do države, a najviše se zaradi od prodaje prenosa u Enleskoj i Španiji. Najbolji klub na taj način može da zaradi dodatnih 20 miliona eura.

Takmičenje po grupama u Ligi prvaka počinje u utorak, a naslov prvaka Evrope brani Barcelona.