Brojni asovi odali počast
85

U Vijećnici održana komemoracija Vahidinu Musemiću, legendi grada i FK Sarajevo

H. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U sarajevskoj Vijećnici održana je komemoracija povodom smrti legende kluba i grada Sarajeva, Vahidina Musemića.
Musemić je preminuo u petak 30. juna u 77. godini života, a nakon što je početkom sedmice na Gradskom mezarju Stadion u Sarajevu obavljena dženaza, ponovo su brojne poznate ličnosti i asovi stigli na komemoraciju da odaju posljednju počast najboljem napadaču Sarajeva u historiji.

Članovi porodice, prijatelji, klupske kolege i brojne poznate ličnosti stigli su u Vijećnicu, a u prvim redovima mogli su se vidjeti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Komemoraciji su prisustvovali i aktuelni prvotimci FK Sarajevo, te članovi strućnog štaba predvođeni Mirzom Varešanovićem, kao i direktorica Ajla Alimanović. Izostale nisu ni bordo legende poput Mirsada Fazlagića, Fuada Muzurovića, Fahrudina Prllajče, Predraga Pašića, Faruka Hadžibegića, Mehmeda Janjoša, Nijaza Ferhatovića, Nijaza Merdanovića, Miloša Đurkovića, Zijada Švrakića i drugih.

Komemoracije je prisustvovala i delegacija FK Željezničar predvođena sportskim direktorom Samirom Bekrićem i bivši nogometaši poput Blaža Sliškovića.

Putem video-linka priustnima se obratio predsjednik FK Sarajevo Ismir Mirvić, koji zbog privatnih obaveza nije bio u mogućnosti prisustvovati komemoraciji.

"Žao mi je što nisam u mogućnosti biti sa vama u mogućnosti, ali zahvalan sam u ime kluba svima koji su došli da odaju počat Vahidinu. Musemić je bio svjetska klasa na terenu, ali i još veći čovjek. Ljudina, kao što naši ljudi kažu. Vahidin je još za svog života postao istinska legenda grada, kluba i države", rekao je Mirvić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić bila je posebno emotivna prema legendi grada ispod Trebevića.

"Vahidin Musemić je simbol ljubavi prema gradu Sarajevu, prkosa i borbe protiv nepravde. Ostat će primjer kako se do posljednjeg daha voli svoj klub i grad. Vitez nogometne igre ostao je u svom Sarajevu, vjeran gradu i klubu u kojem je stekao veliko poštovanje svjetskih asova. On je volio ovaj grad, ali još više ljude. Uz svoj grad i ljude stao je u najteže vrijeme agresije na BiH. Ovaj grad je ponosan što je imao takvu legendu bh., ali i evropskog nogometa. Njegovo ime ostat će zapisano u vrhu ljudskih gromada ovoga grada", poručila je Karić.

Kapiten prve šampionske generacije FK Sarajevo Mirsad Fazlagić potvrdio je koliko je legendarni Spencer sa Koševa bio velik.

"U ovome teškom trenutku i trenucima tuge, osjećam se pomalo sretno, jer veliki ne umiru i žive kroz svoja djela. Bio je uzor van terena, kao miran i porodičan čovjek, spreman da prvi pomogne. Na terenu je bio beskompromisan, čovjek koji nije vjerovao da može izgubiti i nije priznavao da neko može biti bolje. Tako je izgradio karakter pobjednika", objasnio je Fazlagić.

Legendarni igrač je rođen 29. oktobra 1946. godine u Janji. U svojoj petnaestoj godini postao je član FK Sarajevo, a ukupno je za Bordo klub sakupio 182 zvanična nastupa.

Uspio je postići 83 gola, što ga svrstava među pet najbolji strijelaca u historiji Sarajeva. Računajući i nezvanične utakmice, Musemić je upisao 293 nastupa i postigao 169 golova.

Reprezentativni dres je nosio na 17 utakmica, gdje je uspio postići devet golova. U šampionskoj sezoni FK Sarajevo (1966/67.) postigao je u tri takmičenja 23 gola, čime je imao značajan doprinos u prvom, historijskom trofeju Bordo tima.

Nakon Sarajeva nastupao je i za francuskog prvoligaša Nicu gdje je već u prvoj sezoni postigao 11 golova u 21 utakmici, ali je već naredne sezone zbog sve češćih povreda morao okačiti kopačke o klin.

Inače, zbog čestih povreda nije uspijevao dostići svoju maksimalnu formu budući da je kao udarna igla Sarajeva gotovo uvijek bio na meti defanzivaca koji nisu birali način da ga zaustave.

Musemić se nakon završene velike karijere vratio u svoj voljeni klub, uz koji je stajao i u najtežim godinama.

Tokom rata je obavljao funkciju tehničkog direktora kluba, a u rukovodećim organima Sarajeva zadržao se i u prvim poslijeratnim godinama.