Nogomet
107

U subotu počinje Mininogometna liga Sarajevo, učestvuje osam ekipa

Piše: D. B.
Ovog vikenda, tačnije u subotu, počinje Mininogometna liga Sarajevo u kojoj će učestvovati osam veoma jakih ekipa.

Osam ekipa će se boriti za prvo i drugo mjesto, odnosno za plasman u završnicu u Vitezu u kojoj će se prvoplasirane ekipe boriti za prvaka BiH, a drugoplasirane za titulu Kupa BiH.

Prvenstvo će biti otvoreno u subotu, a početni udarac će izvesti poznati bivši bh. nogometaš Refik Šabanadžović, koji će od organizatora na poklon dobiti dres mininogometne reprezentacije BiH.

Utakmice će se igrati u Sportskom centru Hotonj, čiji je vlasnik Ahmet Salčin omogućio korištenje terena.

Za one koji to ne znaju, mini nogomet je novina u našoj zemlji. Pravila su slična "velikom" nogometu, aut se izvodi rukom, igrači smiju vraćati loptu golmanu neograničen broj puta, nema klizećih startova, golovi su dimenzija 4x2 metra, a utakmica se igra dva puta po 20 minute bez time-outa i zaustavljanja vremena. Ekipu na terenu čine petorica igrača i golman.

Najzaslužniji za dolazak mini nogometa u BiH je predsjednik Mininogometne udruge BiH Bojan Rajković i njegov saradnih, selektorigrač mininogometne reprezentacije BiH Josip Kupreškić, a organizaciji Mininogometne lige Sarajevo pridonijeli su bh. reprezentativci Elvin i Ervin Blažević, koji su bili dio mininogometne reprezentacije BiH na prošlom Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj, gdje su sa svojim saigračima osvojili broznanu medalju.

Sljedeći Euro se igra u Székesfehérváru u Mađarskoj, gdje će naša selekcija odmjeriti snage u grupi sa Škotskom, Ukrajinom i Slovačkom.