Topdžije 1976. na Grbavici
0

U prijateljskoj utakmici Željo i Arsenal odigrali 1-1

Piše: Edin Isanović
Nastavljamo sa zanimljivim dvobojima iz Željine historije povodom 90. rođendana. Ovoga puta govorit ćemo o prijateljskoj utakmici koju je tim sa Grbavice odigrao protiv renomiranog londonskog Arsenala. Sudar dva kluba desio se 15. augusta 1976. godine u Dolini ćupova.
Foto: Arhiv Mediacentra Sarajevo
Foto: Arhiv Mediacentra Sarajevo
Izvještači su zabilježili da utakmica nije zadovoljila očekivanja. Domaći su bili na zavidnom nivou, što se nije moglo reći za goste iz kolijevke nogometa – Engleske.

Rezultat je na kraju meča bio 1-1, a Milan Ribar tadašnji strateg "plavih" bio je zadovoljan zalaganjem svojih izabranika.

"Odigrali smo četiri meča u sedam dana, a igrači su položili test fizičke pripremljenosti. Osim postignutog pogotka stvorili smo pet ili šest izvanrednih prilika, ali ih nismo uspjeli iskoristiti. Ipak, važno je da stvaramo šanse za gol. Kad se uzme u obzir da je ovo vrijeme prije početka prvenstva, vjerujem da su gledaoci bili zadovoljni igrom", rekao je odmah nakon utakmice Ribar.

Nedostajao Janković, Šerbo bio usamljen u napadu

Treba istaći da je Željezničar tokom cijelog meča prijetio Arsenalu preko brzonogog Slobodana Kojovića.

Ipak, bilo je primjetno odsustvo Željinog golgetera Boška Jankovića. On je bio kreativac i izvanredan napadač koji je golove postizao takvom lakoćom da vam izgleda da je to najlakša stvar na svijetu.

U vrhu napada usamljen je bio Šerbo, koji bez pomoći saigrača, nije bio u prilici da češće zada posljednji udarac.

Tako je većina upotrebljivih lopti u šesnaestercu ostalo neiskorišteno. Ipak, Šerbo je u prvom poluvremenu jednom uspio matirati golmana gostiju Rimera.

Posljednji bedem Željezničara lako je izlazio na kraj sa napadom Arsenala. No, jedan kiks bio je dovoljan da lopta završi u Janjušovoj mreži. Strijelac za poravnajnje bio je MacDonald.

Arsenal nije pružio partiju kakvu su očekivali gledaoci na Grbavici

Svi su se složili da je jedan od najboljih pojedinaca meča bio Slobodan Kojović.

"Meni odgovara engleski stil igre. Zadovoljan sam foromom pred start prvenstva", govorio je tada Kojović.

Arsenal nije pružio partiju kakvu je očekivala sarajevska publika. Izostali su dugi pasovi, visoki skokovi, precizni šutevi i oštri udarci prema golu "plavih", zabilježili su izvještači.

Treba istaći da se od najskupljeg igrača Engleske u to vrijeme, MacDonalda, očekivalo mnogo više. Uostalom kao i od cijelog tima koji je predvodio Alan Ball.

U izjavama nakon utakmice igrači Arsenala su se pravdali da je to bio pripremni period i da forma nije bila na željenom i očekivanom nivou.

Strijelac jedinog gola za Želju Džemal Šerbo je za Sarajevo-x.com rekao:

"To je bila velika utakmica. Pamtim da je stadion bio pun, a uspio sam postići i jedan gol. U svakom slučaju sa nostalgijom se sjetim dvoboja sa Arsenalom."