Kickerov barometar
1

U naslov evropskog prvaka vjeruje 66,1% Nijemaca

Totalsport
Nogometaši njemačke reprezentacije (Foto: AFP)
Nogometaši njemačke reprezentacije (Foto: AFP)
Novo štampano izdanje njemačkog lista Kicker donosi barometar Evropskog nogometnog prvenstva koje će u petak započeti u Ukrajini i Poljskoj.

Oko 37.000 čitatelja sudjelovalo je u anketi, a postavljana su različita pitanja, od onog koliko će daleko dogurati njemačka reprezentacija na Euru, do onoga ko će biti najbolji strijelac turnira.

Na pitanje koliko će daleko dogurati Elf, 61% anketiranih odgovorilo je "do kraja". To je čak 10,1% manje nego u aprilu, kada su Nijemci bili uvjereniji da će njihovi ljubimci do naslova, a očito ih je obeshrabrila igra i težak poraz od Švicarske (3-5) u pripremnom susretu.

Onih koji vjeruju da će Njemačka dogurati do finala je 15,1%, do polufinala 16%, a samo 4,7% čitatelja smatra da neće proći skupinu.

Na pitanje ko će biti zvijezda Eura, najviše je glasova dobio veznjak Elfa Mesut Özil, ispred Robina van Persieja (5,8%) i Bastiana Schweinsteigera (5,7%). Što se tiče najboljeg strijelca Eura, čitatelji Kickera najviše vjeruju Klaasu-Janu Huntelaaru (20,6%), prije nego Mariju Gomezu (19,5%) i Miroslavu Kloseu (12,9%).

Zanimljiv je bio i odgovor na pitanje "za koga će Nijemci, izuzev svoje reprezentacije, navijati na Euru?". Najviše je glasova, 21,5%, dobila Poljska, zatim Irska (14%), Holandija (11,2%), Španija (9,7%) i Danska (9,4%).