Na današnji dan
32

U najznačajniji engleski klupski trofej utkan je i žestoki otpor Sarajeva na Old Traffordu

N. K.
Foto: Twitter/Manchester United
Foto: Twitter/Manchester United
Manchester United je na današnji dan 1968. osvojio svoj prvi naslov prvak Evrope te ujedno postao prvi engleski klub koji je osvojio najelitnije klupsko takmičenje na Starom kontinentu.

Crveni vragovi su u finalu odigranom na Wembleyu pred 92.000 gledatelja pobijedili Eusebijevu Benficu rezultatom 4:1, a zanimljivo da su na putu do titule u drugom kolu eliminisali Sarajevo, tadašnjeg prvaka Jugoslavije.

Nakon miroljubivih 0:0 u Sarajevu, u Manchesteru je bilo 2:1, ali Old Trafford je drhtao do posljednje sekunde budući da je Salih Delalić u finišu postigao gol pa je Bordo timu nedostajao još samo jedan pogodak da prođe dalje. Ipak, to se nije dogodilo.

[TWITTER]616113242428018688[/TWITTER]

United je prethodno u prvom kolu lako izbacio malteški Hibernians, u trećem poljskog prvaka Gornik Zabrze te u polufinalu najvećeg rivala Real Madrid.

S druge strane, Benfica je u na putu do finala izbacila tada vrlo jaki sjevernoirski Glentoran, potom francuski Saint-Etienne, mađarski Vasas i moćni italijanski Juventus.

United je do pobjede u finalu stigao teškom mukom, tek nakon produžetka jer je u regularnih 90 minuta bilo 1:1. Charlton je zabio u 53. za vodstvo Crvenih vragova, a Graca je izjednačio u 79. minuti.

Ipak mlada Unitedova ekipa u produžetka je dokrajčila iskusne Portugalce. Prvo je Best zabio u 92., potom Kidd u 94., a konačnih 4:1 postavio je Charlton svojim drugim golom za veliko slavlje engleskog kluba.

Zanimljivo da je ovaj naslov stigao deset godina nakon minhenske katastrofe u kojoj je poginulo osam članova Unitedove ekipe koja je osvojila dva uzastopna naslova prvaka Engleske, a trener Matt Busby jedva je preživio.