Nogomet
0

U Kataru referendum o tome hoće li se SP 2022. igrati ljeti ili zimi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Katarski emir Hamad bin Kalifa al Tani najavio je nakon razgovora s britanskim premijerom Davidom Cameronom kako će raspisati referendum u kojem će pitati svoje stanovnike žele li ugostiti Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine u zimi ili ljeti.

U Kataru se temperature tokom ljeta temperature penju do 50 stepeni Celzijusa zbog čega su mnogi zabrinuti za zdravlje igrača ako će se SP igrati u svom standardnom terminu, u junu i početkom jula. Iako su Katarani domaćinstvo SP-a dobili jer su najavili kako će svi stadioni na kojima će se igrati biti klimatizirani, predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Sepp Blatter samo nekoliko dana nakon objave domaćinstva najavio je mogućnost prebacivanja SP-a u zimski termin, odnosno u vrijeme kada su temperature u Kataru oko 20 stepeni.

Blatterovu inicijativu podržao je i predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michel Platini, iako bi igranje SP-a u zimskom terminu zahtijevati velike promjene u uobičajenom kalendaru odigravanja utakmica u gotovo svim evropskim zemljama, ali i u eurokupovima.