Ne planiraju mijenjati kalendar
0

Katarski savez odlučuje o terminu SP 2022.

FENA
Mohammed Bin Hammam (Foto: Reuters)
Mohammed Bin Hammam (Foto: Reuters)
Međunarodna nogometna federacija objavila je kako nema namjeru mijenjati međunarodni kalendar takmičenja kako bi se Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru održalo u zimi ako takav zahtjev ne podnese Katarski nogometni savez.

"Pomjeranje SP-a 2022. iz ljetnog u zimski termin mora biti potaknuto od Katarskog nogometnog saveza te zatim predloženo Izvršnom odboru FIFA-e. Trenutno nema čvrstih planova za mijenjanje međunarodnog kalendara", objavila je FIFA.

Prije ovog mjeseca predsjednik FIFA-e Sepp Blatter izjavio je prilikom boravka u Kataru kako očekuje da će se SP 2022. održati u zimi, a njegovo je mišljenje podupro i predsjednik Evropske nogometne federacije Michel Platini, iako bi pomicanje termina SP-a iz juna i jula u januara i februara značilo potpunu reorganizaciju domaće sezone u velikoj većini evropskih zemalja.

Predsjednik Azijske nogometne konfederacije (AFC), Kataranin Mohammed Bin Hammam izjavio je kako će se domaćini oduprijeti pritiscima da se SP prebaci u zimu.

Katar je svoju kandidaturu koja je rezultirala dobivanjem SP-a temeljio na stadionima s klimatizacijom kako bi se igrače i gledatelje zaštitilo od velikih vrućina karakterističnih za to podneblje u ljetnim mjesecima.