Opstanak realnost
85

U kakvoj grupi Lige nacija su Zmajevi? Mogli su bolje, ali i mnogo, mnogo gore proći

E. B.
Foto: UEFA
Foto: UEFA
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je saznala imena protivnika u Ligi nacija.

Zmajevi će igrati u grupi 1 protiv Holandije, Italije i Poljske. Na prvi pogled grupa se čini izuzetno teškom, no kada se malo "zagrebe ispod površine", nije baš sve crno.

U drugom šeširu nije bilo slabog protivnika, a pored Belgije, Francuske i Španije, Zmajevi su za protivnika dobili Italiju.

Francuska je aktuelni svjetski prvak i protiv Galskih pijetlova Zmajevi sigurno ne bi imali šta tražiti, a Belgijanci i Španci su nam stari znanci i suvišno je govoriti o njihovoj jačini.

Protiv Italije je naša reprezentacija igrala u kvalifikacijama za Euro i u Torinu su Zmajevi pokazali da mogu parirati Azzurrima. Italija je dobila oba meča, no barem su dokazali da su itekako ranjivi.

Iz posljednjeg šešira Zmajevi su za protivnika dobili vjerovatno najslabiju selekciju. Izbjegli smo Hrvatsku i Njemačku, dok su Poljska i Island podjednake snage.

Protiv Poljske se Zmajevi imaju pravo nadati pozitivnim rezultatima, no itekako moraju biti oprezni s obzirom da osim Roberta Lewandowskog Poljaci imaju još opasnih igrača iako ne igraju u najvećim evropskim klubovima.

Iz prvog šešira nismo dobili najslabiju selekciju - Švicarsku, no čini se da je Holandija ipak nešto "lakši" protivnik od preostale dvije selekcije: Portugala i Engleske.

Holanđani su, nakon nešto lošijih rezultata u posljednje vrijeme podmladili reprezentaciju i s lakoćom su se plasirali na Euro, te su postali viceprvaci Lige nacija.

Žrijeb je mogao biti i bolji da smo dobili Švicarsku iz prvog šešira, no isto tako je mogao biti mnogo, mnogo gori da smo dobili Portugal iz prvog, Francusku iz drugog, te Njemačku iz četvrtog šešira.

Sve u svemu, Zmajevi se, realno, nemaju pravo nadati prolasku u play-off za prvaka Lige nacija, no opstanak u Ligi A bi mogao biti realan ukoliko protiv Poljske odigraju na visini zadatka, te ponove partiju iz Torina protiv preostale dvije selekcije.