Nogomet
810

U Guaruji "svi su ludi" za BiH: Policajci i missica mole za trijumf nad Argentinom

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Policija i vojska u Guaruji u pripravnosti su od kako je nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine došla u ovaj turistički grad, koji je baza popularnih Zmajeva za nadolazeće Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Doslovce, trude se na sve načine pomoći i zaštiti svakog Bosanca i Hercegovca u lijepom, ali i poprilično opasnom gradu na Atlantskom okeanu.

Naprimjer, ukoliko kasnite na trening reprezentacije BiH i pitate li ih da pozovu taksi, prema bh. građanima izuzetno ljubazni policajci u Guaruji bez razmišljanja će vam pomoći. Ne, neće pozvati taksi, već će vas "pod hitno" odvesti do Trening kampa ili druge destinacije na koju ste krenuli.

"Vi ste naši dragi gosti i ništa vam ne smije nedostajati u Brazilu i Guaruji. Poštujemo Bosnu i Hercegovinu i respektujemo vaš nogometni tim. Svi građani Guaruje, pa tako i mi policajci navijat ćemo za BiH tokom Mundijala", ispričala su dva policajca novinarima iz BiH, Muameru Tanoviću i Bakiru Tiri, te otkrili kako su istinski nogometni fanatici.

"Nogomet je ovdje sve. Brazil živi za nogomet. Bit ćemo opet najbolji. Pobijedit ćemo sve i biti prvaci svijeta u našoj zemlji. Da, to će biti tako, vidjet ćete", kaže jedan od policajaca, dok je drugi, uz "spušteni palac" za Lionela Messija i Argentinu, dodao: "I vi ćete nam pomoći da budemo prvi. I to odmah na startu prvenstva. Molimo vas, Bosno, pobijedite Argentinu. Vi to možete. Ako to učinite mi ćemo vas slaviti. Bit ćete naši sveci. Morate pobijediti Argentinu. Oni su naši najveći rivali".

Policija i vojska Brazila u Guaruji pomno prate na svaki korak brojnih kriminalaca iz siromašnih kvartova, kako bi građani BiH i drugi turisti iz svijeta koji ovih dana borave na otoku u blizini metropole Sao Paula bili sigurni. U sigurnosnoj misiji za vrijeme SP naoružani su i "dugim cijevima", javlja izvještač Anadolije iz Brazila.      

A za Zmajeve navija i Cinthia Viona, ljepotica koja nosi lentu u najvećoj zemlji Latinske Amerike miss Otoka Guaruje za 2014. godinu .U četvrtak, u pojedinim trenucima, uspjela je "zasjeniti" i zvijezde bh. nogometa, prilikom njihovog svečanog dočeka u hotelu "Casa Grande", bazi izabranika selektora Safeta Sušića tokom predstojećeg Svjetskog prvenstva.

Viona je došla je pozdraviti igrače BiH i tom prilikom pokazala velike simpatije prema ovoj balkanskoj zemlji.

Uz poruku: "Volim te Bosno", izgovorenu na bosanskom jeziku, Viona je istakla i kako se nada da će reprezentativci BiH ostvariti dobar rezultat na SP-u.

"Koliko vidim, Bosanci su veoma srdačni i lijepi. Od srca, Bosni želim da ostvari odličan rezultat, prije svega u prvoj utakmici. Bosna mora pobijediti Argentinu. Naša srca su uz Bosnu. Voljela bih da ako je moguće Brazil bude prvak svijeta, a Bosanci, kojima želimo da se u našem gradu osjećaju kao kod kuće, da osvoje drugo mjesto“, rekla je miss Guaruje Cinthia Viola za Anadoliju.

Ona je za miss Guaruje izabrana ove godine. Kaže, da se zbog toga osjeća ponosnom, jer je u žestokoj konkurenciji pobijedila.

"Nije se lako nositi sa titulom najljepše žene u gradu. Ipak, za mene je to velika čast. No, pobijediti na takmičenju ljepote nije najvažnija stvar. Želim da svi ljudi na zemlji od Brazila do Bosne budu sretni, i žene i muškarci i da svugdje u svijetu vlada mir. Takmičimo se, ali budimo dobri jedni prema drugima. Mi i Argentina smo rivali, ali to ne znači da Argentincima želim zlo. Istina, ne želim da nas pobijede na SP. Nadam se da će ih i Bosna pobijediti“, kroz smijeh kazala je Viola, koja nakon uspjeha na lokalnom izboru ljepote ima brojne ponude za snimanje reklama, a tražena je i u ulogama u latinoameričkim sapunicama.

Inače, selektor Safet Sušić odlučio je ne održati današnji jutarnji trening u Guaruji kako bi poštedio umorne igrače, te im je dao slobodno prijepodne.

Reprezentativci BiH tako će danas obaviti jedan trening, zakazan za 17:30 sati po lokalnom vremenu (22:30 po srednjoevropskom).Do sada su u Brazilu trenirali tri puta, a u ponedjeljak, 9. juna Zmajevi će odigrat kontrolni meč sa mladim timom Santosa.

Edinu Džeki i društvu bit će to posljednja provjera pred početak Svjetskog prvenstva, odnosno uoči prve utakmice u grupi F koju će odigrati 15. juna na stadionu Maracana u Rio de Janeiru.