Portugal
0

U čast Eusebija na Stadionu svjetlosti otvorena izložba

Totalsport
Eusebio
Eusebio
Povodom obilježavanja 50. godišnjice njegovog dolaska u Benficu, lisabonski je nogometni klub najvećem igraču u svojoj historiji, Eusebiju (68), posvetio tematsku izložbu na Stadionu svjetlosti (La Luz) otvorivši je službeno u nedjelju.

"Bitno je da sam ispunio sve odredbe iz ugovora koji sam potpisao te 1960. godine. Od mene je to izričito zatražila moja majka, koja je tada za mene potpisala ugovor za 250 escudosa", rekao je slavni portugalski nogometaš podsjetivši da bi prema indeksaciji današnja vrijednost tog transfera bila oko 1250 eura.

Izložba će biti otvorena do augusta iduće godine.

Benfica je svoju "crnu panteru" dovela iz Mozambika, njegove domovine i tadašnje portugalske kolonije.

Ubrzo je Eusebio postao glavni igrač kluba, a dvije godine kasnije, 1962., odveo je Benficu do jedinog naslova evropskog prvaka u njezinoj povijesti. Za Benficu je u 365 utakmica briljantni napadač postigao 383 gola, a u dresu istog kluba igrao je sve do 1975. godine. Karijeru je 1980. završio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Za portugalsku je reprezentaciju zabio 41 gol u 64 nastupa. S devet je golova bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1966. godine u Engleskoj, na kojem je Portugal osvojio brončanu medalju. Godinu dana ranije izabran je za najboljeg nogometaša Evrope u izboru France Footballa (Zlatna lopta).