Nacionalna svetinja u Brazilu
0

Pele, kralj nogometa, slavi 70. rođendan

Sarajevo-x.com
Pele
Pele
On je najmlađi svjetski prvak u historiji nogometa i bez sumnje najpoznatiji nogometaš svih vremena. Dvadest i trećeg oktobra, taj Brazilac po imenu Edson Narantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, napunit će 70 godina, piše "Deutsche Welle".

O njemu se pjevalo, mnogi mu se i danas dive, on je jednostavno nezaboravan - Pele. Još za vrijeme života je ušao u mitologiju, legenda koja je daleko prevazišla granice nogometnog svijeta. U Brazilu mnogi žele da idu njegovim putem: poznati fudbaleri kao što su Kaka ili Robinho, koji zarađuju milione eura na svjetskim sportskim arenama. Ali, i oni mali, nepoznati fudbaleri u siromašnim četvrtima Brazila. Jer, Pele je uspio. Došao je do samog vrha, i više od toga.

On je mogao sve što je htio

"Pele - kralj fudbala" – još danas ga tako zovu u Brazilu. Svjetska fudbalska asocijacija FIFA ga je izabrala za fudbalera stoljeća.

Pele je odrastao u manjem mjestu između Sao Paola i Ria. Fudbal je počeo da igra u klubu Bauru. Danas priča da je nogomet za njega postao smisao života kada se prvi put sa 13 ili 14 godina pojavio u jednim novinama. Sa 15 je otišao u poznati Santos, a sa 17 godina je postao najmlađi svjetski prvak svih vremena kada je Brazil 1958. pobjedio u finalu u Švedskoj.

Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
Pele je kasnije osvojio još tri titule svjetskog prvaka. Vlada Brazila ga je sa 20 godina proglasila "nacionalnom svetinjom", a kada je u utakmici protiv Vaska de Game, 1969. postigao svoj hiljaditi gol u cijeloj zemlji su zvonila crkvena zvona.

Poznati njemački fudbaler Uwe Seeler je o Peleu rekao: "Gledati Pelea kako igra fudbal je užitak. On je mogao sve što je htio", piše "Deutsche Welle".

Naredno Svjetsko prvenstvo u fudbalu se 2014. održava u Brazilu. Finale će se igrati na poznatoj Marakani, gdje se inače nalaze otisci njegovih stopala, tako da danas svako, barem za kratko,- može da stane u njegova stopala i shvati da se i sa dustabanima može postići više od hiljadu golova.