Sporne situacije
94

U Arsenalu i Bayernu ogorčeni na sudiju: Je li Nyberg oštetio obje ekipe za po jedan penal?

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Arsenal i Bayern su sinoć remizirali u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka rezultatom 2:2 na Emiratesu, a nakon susreta iz tabora obje ekipe su bile izuzetno nezadovoljne suđenjem Glenna Nyberga.

Tridesetpetogodišnji Šveđanin je u završnici utakmice donio dvije veoma diskutabilne odluke, a treneri obje ekipe Mikel Arteta i Thomas Tuchel smatraju kako ih je Nyberg oštetio.

Prva diskutabilna situacija desila se prilikom izvođenja gol-auta za Arsenal.

David Raya je izveo loptu i dodao je Gabrielu Maghalaesu koji je nonšalantno uzeo u ruke. Odmah su igrači Bayerna od Nyberga tražili da im dosudi penal, no Šveđanin je to odbio i naredio da se gol-aut ponovo izvede.

Ono što je dodatno razljutilo trenera Bayerna Tuchela je objašnjenje koje je Nyberg dao.

"Sudija je napravio ogromnu grešku. Spustili su loptu, on svira, Raya dodaje, a defanzivac uzima loptu rukama. Sudija je rekao našim igračima da je to bila 'dječija greška' i da ne želi svirati penal za to u četvrtfinalu Lige prvaka. To je užasno, užasno objašnjenje", smatra Tuchel.

U posljednjim trenucima utakmice igrači Arsenala i trener Arteta su tražili penal nakon duela u kojem su bili Bukayo Saka i Manuel Neuer.

Saka je izmakao loptu Neueru, došlo je do sudara, a Nyberg se nije oglasio.

I dok jedni tvrde da je penal "čist kao suza", drugi smatraju kako je Saka inicirao kontakt, te da je Nyberg donio ispravnu odluku.

Svoje mišljenje o spornim situacijama možete iznijeti u anketama u ovom tekstu.

Inače, pogotke za Arsenal su postigli Bukayo Saka u 12. i Leandro Trossard u 76. minuti, a za Bayern Serge Gnabry u 18. i Harry Kane iz penala u 32. minuti.