Grupa B
13

U 21 Euro: Srbija poražena od Španije, Portugal pobijedio Makedoniju i oprostio se od takmičenja

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U utakmicama 3. kola grupe B Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine Španija je savladala Srbiju (1:0), dok je Portugal pobijedio Makedoniju (4:2). Prolaz u polufinale iz ove grupe izborila je samo Španija.

Srbija i Makedonija su i prije večerašnjih mečeva izgubile sve šanse za plasmanom u polufinale pošto im se nisu poklopili rezultati iz grupe A gdje su Engleska i Slovačka sa sedam, odnosno šest bodova zauzele prva dva mjesta.

Naime, u polufinale putuju po tri najbolje selekcije iz tri grupe te najbolja drugoplasirana reprezentacija. Pošto je Slovačka osvojila šest bodova, to je značilo da Srbija i Makedonija ispadaju, jer su u 3. kolo ušle sa po jednim bodom.

Nadu za plasmanom u polufinale imao je Portugal koji je večeras trebao pobjedu od četiri gola razlike nad Makedonijom (4:0, 5:1, 6:2...) ili pobjedu od tri gola razlike sa minimalno četiri postignuta gola (4:1, 5:2, 6:3...), jer Slovačka ima šest bodova u grupi A i gol-razliku 6:3. Portugal je slavio sa 4:2 i sada ima šest bodova, ali i gol-razliku 7:5 što je nedovoljno za epitet najbolje drugoplasirane ekipe prvenstva.

Španija je protiv Srbije slavila golom Suareza u 38. minuti. Srbija je od 41. minute igrala bez Đurđevića koji je dobio drugi žuti karton.

Golove za Portugal postigli su Edgar Ie (2'), Bruma (22', 90+2') i Podence (57'), dok su strijelci za Makedoniju bili Bardhi (40') i Markoski (80'). Crveni karton za Portugal u trećoj minuti sudijske nadoknade dobio je Jota.

Plasman u polufinale Eura do sada su izborili Engleska i Španija. Njemačka je u grupi C jako blizu plasmana, a nade za polufinalom imaju i Slovačka iz grupe A (kao najbolja drugoplasirana) te Češka i Italija iz grupe C.

Tabele:

Grupa A.
Grupa A.
Grupa B.
Grupa B.
Grupa C.
Grupa C.