Analizirao saopćenje
3

Tumač blizak UEFA-i tvrdio da je Borac izbačen iz Evrope

D. P.
Borac čeka zvanični dopis iz UEFA-e (Foto: FK Borac)
Borac čeka zvanični dopis iz UEFA-e (Foto: FK Borac)
UEFA-ina odluka da kazni FK Borac unijela je brojne nedoumice u bh. javnosti, a tim povodom Klix.ba je zatražio objašnjenje iz izvora vrlo bliskom krovnoj kući evropskog nogometa.

Izvor blizak UEFA-i pojasnio je za Klix.ba da je FK Borac definitivno izbačen iz evropskih takmičenja na tri sezone (2024/2025, 2025/2026 i 2026/2027), ali to se na kraju nije ispostavilo kao tačno.

Konfuziju je izazvalo to što ni u FK Borac nisu saznali za ovu odluku. Razlog tome je taj da u banjalučki klub još uvijek nije stigla konačna odluka, a saopćenje će na adresu FK Borac stići u najkraćem mogućem roku.

Borac je na kraju kažnjen samo novčano, dok izdvojeni klubovi, poput Cluja, Arisa, Osijeka, Rijeke i Olimpije, imaju dodatnu šansu, odnosno kažnjeni su uslovno.

Za Klix.ba je pojašnjeno da je UEFA drakonski pooštrila svoja finansijska pravila od 2022. godine. U pitanju je poseban monitoring koji se vrši za one klubove koji igraju evropska takmičenja.

Pooštravanje UEFA-inih pravila prvi će na svojoj koži osjetiti FK Borac, a nije nemoguće da se u narednom periodu ni drugi bh. klubovi ne suoče sa sličnim sankcijama.

Osim toga, FK Borac je kažnjen s 10.000 eura. Banjalučani će, nakon svega, imati pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu (CAS), ali je teško očekivati da će se odluka promijeniti.

Napomena: Tumačenje se na kraju ispostavilo kao netačno, s obzirom na to da FK Borac nije izbačen iz Evrope, a i na osnovu analize portala Raskrinkavanja. Nakon što je Borac dobio saopćenje, postalo je jasno da nisu izbačeni iz Evrope.