Jedan od kandidata
19

Tri razloga zašto bi Mourinho mogao biti pravo rješenje za Juventus

Piše: N. K.
Jose Mourinho (Foto: EPA-EFE)
Jose Mourinho (Foto: EPA-EFE)
Ljetni prijelazni rok počinje za samo nekoliko sedmica, a mediji su već danima prepuni špekulacija o velikim imenima koja dovode u vezu s brojnim klubovima. Da će ljeto biti izuzetno "vruće" nagovještava odlazak Antoinea Griezmanna iz Atletica i mogući transfer Kyliana Mbappea iz PSG-a.

Ovog ljeta je velika neizvjesnost u vezi s brojnim igračima i trenerima u nogometnoj industriji, a nekadašnji menadžer Manchester Uniteda Jose Mourinho je samo jedno od velikih imena bez kluba. Portugalski trener je otpušten iz Uniteda u decembru prošle godine i od tada nije bio u "akciji".

Očekuje se da će se vratiti trenerskom poslu ovog ljeta, a nakon što je sedmicama bio povezivan s brojnim klubovima, Juventus se posljednji pojavio kao moguća naredna destinacija ovog Portugalca.

Kako su mediji nedavno naveli, Cristiano Ronaldo želi da Mourinho preuzme Staru damu umjesto Massimiliana Allegrija koji je nedavno otpušten s trenerske pozicije zbog nezadovoljstva njegovom taktikom, ali i zbog evropskog neuspjeha.

Usred tih glasina, analizirali smo zašto bi Mourinho bio odličan izbor za Juventus.

1. Iskustvo u Seriji A i Ligi prvaka

Foto: AFP
Foto: AFP

Mourinhu nije strano osvajanje trofeja u elitnom rangu Italije budući da je osvojio trostruku krunu 2009/10. godine. Tada je osvojio Seriju A, Ligu prvaka i Kup Italije.

Postignuće, koje se ranije dogodilo samo pet puta u nogometu, je tu sezonu svrstalo u najveću u klupskoj historiji.

Juventus je jasno odredio svoje prioritete prošlog ljeta kada su doveli Ronalda. Dominirajući u Italiji posljednje desetljeće, Liga prvaka je sada jedini cilj, a Mourinho je čovjek koji je već imao uspjeha u ovom takmičenju.

2. Ronaldova želja da ponovo sarađuje s bivšim trenerom

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Mourinho i Ronaldo su proveli tri godine zajedno u Realu, između 2010. i 2013. godine, ali njihov odnos je bio narušen sukobom.

Osvajač pet Zlatnih lopti nije bio zadovoljan Mourinhovom defanzivnom taktikom u posljednje dvije sezone i često je plaćao cijenu zbog svog nezadovoljstva. Unatoč naporima da se popravi situacija, njihov odnos nije ostao najbolji u mjesecima prije Mourinhovog odlaska.

Međutim, pojavili su se navodi kako Ronaldo još jednom želi igrati pod komandom bivšeg trenera nastojeći ostaviti prošlost iza sebe. Ako su medijski napisi tačni, to bi bila idealna situacija za obojicu. Imaju sličan pobjednički mentalitet i ako Ronaldo želi uspjeh pod Mourinhovom komandnom palicom, Juventus bi mogao biti na dobrom putu da dominira Evropom.

3. Mourinho je čovjek koji želi povratak

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Mourinho je čovjek koji će ući u historiju kao jedan od najboljih trenera u modernom nogometu, ali njegova nedavna avantura s Manchester Unitedom dovela ga je u situaciju da mora oživjeti svoj ugled.

S Manchesterom 56-godišnji trener prvi put nije uspio osvojiti ligašku titulu otkako je došao u Porto 2002. godine. Stalno je bio uključen u kontroverze s igračima i čelnicima kluba tokom vremena provedenog na Old Traffordu, što je negativno utjecalo na njegov ugled, i sada želi popraviti stvari.

Juventus, uz prisustvo dokazanog pobjednika Ronalda, bio bi perfektno mjesto za Mourinha da izvrši svoju misiju. I sam klub se nada kako će pokoriti Evropu i ko bi im bio bolji od dvostrukog osvajača Lige prvaka?