Historijski dan
243

Tri godine od debija Zmajeva na Mundijalu i plasmana rukometaša BiH na SP

Piše: O. T.
Zmajevi tokom intoniranja himne BiH na Maracani (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zmajevi tokom intoniranja himne BiH na Maracani (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prije tačno tri godine, 15. juna 2014. godine, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, dok je fudbalska reprezentacija naše zemlje iščekivala nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Za obje reprezentacije to su još uvijek jedina dva velika takmičenja na kojima su učestvovale.

U Brazilu je još bio petnaesti, a kod nas je počinjao šesnaesti juni. Kod njih na Copacabani je mala kazaljka bila na sedmici, a velika na broju 12. Kod nas su obje kazaljke bile uspravne. Tačno u ponoć čekali smo početak sudara protiv Argentinaca.

Vrijeme brzo prolazi. Prošle su tri godine od debitantskog nastupa Zmajeva na Mundijalu. Bosna i Hercegovina, Maracana, Argentina i Messi...

Postigli smo dva gola, a Messi jedan, ali Argentina je slavila 2:1 u tom 1. kolu grupe F. Prvi gol u našem dresu na Mundijalu u historiji naše reprezentacije postigao je Sead Kolašinac. U našu mrežu. Onda je u drugom poluvremenu skoro s pola terena "ispalio" Leo Messi. Bila mu je ta utakmica, kao i cijeli Mundijal, veliki motiv, jer neki mu i dalje govore da ga titula Mundijala dijeli od Maradone. A takvog ga ni mi nismo mogli zaustaviti.

Kada smo bili na granici da nas Gaučosi dotuku ili da se časno predstavimo, na scenu je u 85. minuti nastupio Vedad Ibišević. Svojim golom nas je odveo na Mundijal, a onda je i na Maracani ispisao historiju. Iako smo izgubili 2:1, ostat će ta noć uklesana tamo gdje smo "tanki", tamo gdje volimo navratiti kada želimo navući osmijeh na lice.

Navijači BiH u Tuzli tokom susreta protiv Argentine na Mundijalu 2014. godine. (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Navijači BiH u Tuzli tokom susreta protiv Argentine na Mundijalu 2014. godine. (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Kasnije smo u 2. kolu izgubili od Nigerije rezultatom 1:0, što je značilo da nećemo igrati nokaut fazu Mundijala. A taj meč svi znamo - nije bio penal protiv Nigerije. Znao je to i novozelandski sudija Peter O'Leary, tada glavni sudija meča, koji se 2015. godine oprostio od suđenja. Kamo sreće da se držao samo časova biologije u srednjoj školi, što mu je bio (i ostao) stalni posao.

U posljednjem kolu grupne faze pobijedili smo Iran rezultatom 3:1, a strijelci za naš tim bili su Edin Džeko, Miralem Pjanić i Avdija Vršajević.

Plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine nismo izborili, a porazila nas je baražu Republika Irska. Nadamo se da ćemo zaigrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji naredne godine. Nakon šest odigranih kola u kvalifikacijama za predstojeće SP zauzimamo treće mjesto u grupi H. Ispred nas su Grčka s bodom i Belgija s pet bodova više.

Slavlje rukometaša BiH nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo 2015. (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Slavlje rukometaša BiH nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo 2015. (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Malo prije nastupa fudbalske reprezentacije u Brazilu, zapravo u sjeni tog nastupa, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je protiv Islanda (29:29) u gostujućoj utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo koje je 2015. godine održano u Kataru. Taj remi bio je dovoljan za plasman na SP pošto smo u Sarajevu slavili rezultatom 33:32.

Rukometaši su svečano dočekani na aerodromu, a njihovu konačnu pobjedu nad Islandom skoro niko nije očekivao. Bila je to velika senzacija s obzirom na snagu Islanda.

Ipak, na Svjetskom prvenstvu u Kataru zauzeli smo peto mjesto u grupi B. Ispred nas bili su Hrvatska, Makedonija, Austrija i Tunis, dok je posljednje mjesto u grupi zauzeo Iran koji smo savladali u 1. kolu.

Ni rukometaši kasnije nisu uspijevali izboriti novi nastup na nekom velikom takmičenju. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine bili smo treći u grupi, dok smo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2017. godine ispali u baražu od Švedske. Trenutno tragamo za plasmanom na EP u Hrvatskoj naredne godine, a za to nam je potrebna pobjeda protiv Austrije u Beču gdje igramo naredne subote.