"Mourinhova taktička ploča"
0

Trenerski softver nazvan po Mourinhu ostvario uspjeh

Totalsport
"Mourinhova taktička ploča" naziv je računarskog programa koji je razvila portugalska kompanija Forward Green za pomoć trenerima pri radu s nogometnim ekipama.

Riječ je o softveru naslonjenom na taktičke zamisli Realova trenera Josea Mourinha, koji je sunarodnjacima prijedlozima i idejama pomogao lansirati proizvod na tržište u aprilu prošle godine.

Iz kompanije su potvrdili da su softver dosad prodali u 180 zemalja svijeta, među kojima su Rusija, Japan, Kina, Kanada, Malezija, Libija...

Jedan od kompanijinih dužnosnika, Pedro Araujo, izjavio je da tržišni uspjeh proizvod duguje svojoj jednostavnosti pri korištenju i prihvatljivoj cijeni koja, ovisno o tržištu, varira između 9.95 i 39.95 eura.

"U Španiji se, na primjer, jako puno prodaje na područjima Madrida i Barcelone", rekao je Araujo odbivši otkriti imena poznatijih kupaca.

Program je primjenjiv na većini platformi, od PC-a do tableta. Njegova je glavna karakteristika da pohranjuje i organizira podatke od tehničko-taktičke važnosti za trenera.

Sposoban je planirati treninge i utakmice istovremeno, istraživati opcije taktičkih postavki kod prekida igre, a također je i neizmjerna pomoć analizi igre suparnika.

Mourinho je konkretno sugerirao programerima da u program ubace mogućnosti organizacije postavljanja pri prekidima.

Kompanija nastavlja razvijati program. Sljedeća bi mu dodana vrijednost trebala postati videosadržaj.