Nogomet
0

Mourinho donirao FIFA-in trenerski trofej Zakladi Sira Bobbyja Robsona

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Jose Mourinho, trener nogometaša Real Madrida, donirao je svoj trenerski trofej Međunarodne nogometne federacije (FIFA) koji je primio za trostruku krunu s Interom iz Milana u sezoni 2009/10 na aukciju. Prikupljena sredstva će biti proslijeđena Zakladi Sira Bobbyja Robsona.

Radi se o dobrotvornoj organizaciji koja prikuplja sredstva za finansiranje ranog otkrivanja i liječenja raka, te za klinička ispitivanja lijekova protiv raka.

Velikodušni Mourinho ovim se potezom očito još jednom želio zahvaliti pokojnom Robsonu, koji je odigrao znajačnu ulogu u razvoju njegove karijere.

Mourinho nije ostavio nikakvog značajnijeg traga kao igrač. Stoga je rano shvatio da priliku za karijeru u nogometu treba potražiti u nekom drugom aspektu. Nakon što je radio manje značajne trenerske poslove u Portugalu, zaposlio se kao prevoditelj Bobbyju Robsonu u Sportingu iz Lisabona 1992. godine. Robson je poveo Mourinha sa sobom i kada je 1994. godine dobio angažman kao trener Porta. Dvojac je zajedno radio i u Barceloni u sezni 1996/97. Mourinho je figurirao kao prevoditelj, ali je vrlo brzo stekao Robsonovo povjerenje te je u svim sredinama u kojima su bili zajedno zapravo uvelike sudjelovao i u kreiranju taktike, te praktički obnašao dužnost pomoćnog trenera. Portugalski stručnjak, koji će kasnije postati ponajbolji trener svijeta, uvijek je isticao koliku je ulogu Bobby Robson imao u razvoju njegove trenerske karijere...

Bobby Robson, bivši poznati engleski nogometaš i reprezentativac, kasnije trener/menadžer (bio je osam godina i izbornik engleske reprezentacije), umro je prije dvije godine u 76. godini od raka pluća.

Robsonov sin Mark zahvalio se Joseu Mourinhu na velikodušnoj gesti...

  • Cijela naša porodica je oduševljena i toliko zahvalna gospodinu Mourinhu na ovom velikodušnom daru – rekao je Mark Robson.