Neuvjerljivi Juve
47

Analiza / Tottenham nakon starta iz noćnih mora potvrdio kvalitet i taktičku fleksibilnost

Piše: Rijad Durkić
Tottenham je u Torinu pokazao koliko je snažan i da je sazrio za velike stvari. (Foto: EPA-EFE)
Tottenham je u Torinu pokazao koliko je snažan i da je sazrio za velike stvari. (Foto: EPA-EFE)
Sjajnu utakmicu odigrali su Juventus i Tottenham (2:2) na otvaranju proljetnog dijela Lige prvaka. Juve se nakon starta iz snova nije snašao u onom što obično radi najbolje - čuvanju rezultata. Tottenham se pak probudio iz noćne more, obrisao oči i nadigrao Juventus te ostvario odličan rezultat na gostovanju u Torinu u prvom meču osmine finala elitnog takmičenja.

Najgora stvar koja vam se u nogometu može desiti je da od Italijana primite gol u samom otvaranju utakmice. Rani gol u svakoj utakmici sve planove baca u vodu i otvara knjigu na potpuno novoj stranici, ali protiv Italijana se sve to diže na kub. Italijanski tim tada može biti ono što najviše voli, može biti italijanski u najboljem smislu te riječi, savršeno kontroliran, bez i najmanjeg rizika, nastojeći još više iskoristiti greške protivnika, a sve svoje minimizirati konzervativnom taktičkom postavkom.

Ako vam se, ipak, desi, kao Tottenhamu u sinoćnjoj utakmici, da nakon devet minuta imate zaostatak od dva gola razlike, možete biti sigurni da proživljavate najgoru noćnu moru, a da je noć još uvijek mlada.

Ne treba mnogo trošiti riječi na to kako je tim hvaljenog Mauricija Pochettina primio dva gola u devet minuta. Prvo su Pjanić i Higuain prodali trik kod prekida kakav prolazi samo kod kadetskih selekcija, da bi Ben Davies sedam minuta kasnije napravio jedan od najčistijih penala u ovosezonskoj Ligi prvaka. Ako su u prošloj sezoni Walker i Rose znali biti okarakterisani kao najgori dio Tottenhama, onda je sinoćnji bekovski par još dvije klase ispod.

Juventus je onda, što se naravno i očekivalo, stao u zonsku odbranu 4-4-2 koja se u posljednjoj fazi pretvarala u 6-2-2. Očekivano prepuštanje inicijative obezglavljenom gostu i pored poslovično sjajne defanzive Juvea, otvara rizik od napadačkog talenta Kanea, Delea Allija i Eriksena. Juventus ima Buffona, ali nekad nije ni on dovoljan.

Nakon što je u 25. minuti veliki Gigi skinuo čisti zicer Kanea glavom s pet metara, mat situaciju deset minuta kasnije nije mogao spasiti ni on. Tottenham je jednostavno bio dovoljno budan, odnosno kvalitetan da izađe iz noćne more i shvati kako izgleda stvarnost.

Pochettino je majstor

Stvarnost se krojila na način da su momci Mauricija Pochettina lako dolazili u posljednjih dvadesetak metara polovine Juventusa i lako prolazili prve faze odbrane Maxa Allegrija. Radili su to ponajprije pametnim korištenjem igrača više kojeg su kreirali vraćanjem Christiana Eriksena. Sjajni Danac je visoko primao loptu i onda obično bez markiranja, mogao tražiti pas opciju - Lamelu široko na krilu, Kanea da leđima izdominira Benatiju ili Allija između linija.

Uloga Eriksena u ovom meču
Uloga Eriksena u ovom meču "aktivirala" je Kanea, Lamelu i Allija te je bila presudna za konačan rezultat.

Dojam savršenog rješavanja noćne more Tottenhama mogli su ponovo narušiti njegovi bekovi. Douglas Costa je u jedinoj svojoj akciji u prvom poluvremenu pokazao zašto je u prvoj minhenskoj sezoni bio najbolji igrač Bayerna. Okrenuo je jednog igrača te prisilio Sergea Auriera da napravi penal. Gonzalo Higuain propustio je priliku da poništi sve dobro što su Englezi napravili od desete minute do samog kraja prvog dijela, lopta s jedanaest metara završila je na prečki.

Drugo poluvrijeme donijelo je pad tempa, time i broj dešavanja ispred jednog i drugog gola, ali je nastavilo promjenu paradigme koju je kreirao tim iz Londona nakon katastrofalnih prvih deset minuta. Eriksen je iz slobodnjaka uhvatio Buffona na krivoj nozi i utakmicu odveo u egal.

Na kraju, kad se podvuče crta, Tottenham je bio znatno bolji u posljednjih osamdeset minuta, prikazujući taktičku fleksibilnost i igrački kvalitet. Preživjeti gostovanje u Torinu nakon minusa od dva gola poslije prvih devet minuta znak je i ozbiljne psihološke stabilnosti i svijesti o vlastitoj vrijednosti.

Eriksen kao "X faktor"

Pochettino je majstor, a način na koji koristi Eriksena i Allija ili kako prolazi prve faze odbrane i pronalazi višak na krilu, samo je argument više u kandidaturi za trenera Real Madrida.

Juventus je znao igrati i čvršću odbranu, bolje pokrivati krilne pozicije i razvoj napada. Bernardeschi i Costa su defanzivno upitni, a argentinski strateg baš je po njihovoj strani vraćao Eriksena i preko Juventusove lijeve strane najčešće gradio napad.

Revanš u Londonu nova je utakmica, znatna prednost na strani Tottenhama, ali Juventus je obično znao kako odigrati u takvim situacijama. Ovaj par je i onako ocjenjivan kao najizjednačeniji, revanš će vjerovatno potvrditi sve to.