Pijetlovi grickaju nokte
6

Tottenham mora srušiti Barcu, ali Messijeva statistika protiv engleskih timova unosi strah

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tottenham se nada da će Ernesto Valverde "prelomiti" i odlučiti da Leo Messi odmori u okršaju 6. kola grupe B Lige prvaka u kojoj engleski tim gostuje Barceloni večeras od 21:00 sati. Pijetlovi moraju slaviti ako žele plasman u osminu finala, a od Messija ne strahuju samo zato što on ionako unosi strah, nego i zbog njegove sjajne statistike protiv engleskih timova.

Istina, Tottenham večeras može izboriti osminu finala i u slučaju poraza, ali samo ako i Inter kod kuće izgubi od PSV-a. U suštini, Tottenham mora osvojiti isti ili veći broj bodova od Intera večeras, jer ako budu izjednačeni na kraju, Tottenham ide dalje zbog boljeg međusobnog omjera. Trenutno Inter i Tottenham imaju po sedam bodova.

Pošto se očekuje da će Inter kod kuće savladati PSV, jasno je da Tottenham mora razmišljati isključivo o pobjedi na stadionu Camp Nou.

A najveća prijetnja po Pijetlove, jasno, bit će Leo Messi ukoliko zaigra, jer još uvijek nije poznato da li će ga Valverde odmoriti kao što je najavio da Luis Suarez neće igrati.

Messi je do sada odigrao 29 mečeva protiv engleskih timova, a u tim mečevima postigao je čak 22 gola i upisao šest asistencija. Brojevi govore za sebe...

Protiv Chelseaja je odigrao najviše utakmica, ukupno 10 i postigao je tri gola. Najbolje ga je išlo protiv Arsenala kojem je u samo šest utakmica postigao čak devet golova. Manchester Cityju je u šest mečeva postigao šest golova, Manchester Unitedu u četiri meča dva gola i Tottenhamu u samo jednom meču, onom prvom u ovoj grupnoj fazi Lige prvaka u kojem je Barca na Wembleyju slavila 4:2, postigao je dva gola.

Jedini engleski tim kojem Messi nije postigao gol, a igrao je protiv njega je Liverpool. Susreli su se samo dva puta 2007. godine, tu možda i leži razlog zašto su Redsi ostali "neokrznuti".

Među mečeve u kojima je najviše dominirao definitivno spada revanš meč četvrtfinala Lige prvaka 2010. godine kada je Barcelona dočekala Arsenal nakon što je u Londonu bilo 2:2. Revanš je okončan pobjedom Barce rezultatom 4:1, a sve golove za Barcu postigao je Messi.

Messija dobro pamte i navijači Uniteda, kluba koji je 2009. i 2011. godine igrao finale Lige prvaka protiv Barcelone i oba puta gubio. Messi je u oba finala postigao po gol.

Klub koji je najduže odolijevao majstorijama Lea Messija bio je Chelsea koji je do prošle godine osam puta igrao protiv Messija, a Messi u tih osam mečeva nije postigao nijedan gol. Zato je prošle sezone u osmini finala Lige prvaka u dvomeču protiv Plavaca Messi postigao tri gola i upisao asistenciju, a Barca je s ukupnih 4:1 prošla u četvrtfinale.

Izabranicima Mauricija Pochettina večeras neće biti lako, ali ako ih išta može obradovati to je činjenica da je Barcelona već osigurala prvo mjesto u grupi pa bi možda i ona i Messi mogli igrati u manjoj brzini.