Najopasniji iz sjene
24

Tottenham i Mourinho, spoj koji ne može biti promašaj

K. H.
Jose Mourinho
Jose Mourinho
Portugalski stručnjak Jose Mourinho imenovan je za novog menadžera Tottenhama nakon što je klub uručio otkaz Mauriciju Pochettinou, a njegov dolazak na klupu Pijetlova mogao bi se ispostaviti kao pravi potez za obje strane.

Mourinho je poprilično neslavno završio prethodnu trenersku epizodu s obzirom na to da mu je Manchester United na početku prošle sezone uručio otkaz, iako je mjesecima ranije upozoravao na brojne probleme s kojima se klub zbog transfer politike susreće, pa će sigurno biti silno motivisan da prije svega engleskoj javnosti, ali i cijelom svijetu, pokaže da nije izgubio trenersko znanje i da još uvijek ima puno toga za ponuditi evropskom nogometu.

Dolazak Mourinhoa u Tottenham desio se tri dana prije nastavka takmičenja u Premiershipu nakon reprezentativne pauze, pa je teško za očekivati da će Portugalac odmah unijeti velike promjene u londonskoj ekipi, što je i sam na konferenciji za medije najavio, no sigurno da će njegov dolazak imati veliki utjecaj na veliki broj poprilično nezadovoljnih i nemotivisanih igrača Tottenhama koji su se u posljednje vrijeme često dovodili u vezu s odlaskom iz kluba.

Prije svega se to odnosi na Christiana Eriksena, Dannyja Rosea, Lucasa Mouru i Tobyja Alderweirelda o čijem odlasku iz kluba se već mjesecima priča, no sigurno će se situacija sada u potpunosti promijeniti i svaki Tottenhamov igrač će dobiti priliku da se dokaže novom treneru i pokuša izboriti za mjesto u prvoj postavi. Također, vremenom će sigurno doći do velikih taktičkih promjena u ovom timu s obzirom na dijametralno suprotan način shvatanja nogometa između Pochettinoa i Mourinhoa, ali upravo iz tog razloga Portugalac je i dobio priliku da trenira ovaj klub jer je očigledno da Tottenhamu trebaju značajne promjene u igri.

Tottenham ne zna za trofej već 11 godina, tačnije od 2008. godine kada su osvojili engleski Liga kup, a posljednju titulu u Engleskoj osvojili su još davne 1961. godine i želja kluba je da s Mourinhom na čelu pokuša pomrsiti račune Manchester Cityju i Liverpoolu koji su trenutno dominantni u Premiershipu. S te tačke gledišta, čini se da je Mourinho prava osoba za ovaj klub jer je i ranije osvajao titule u Engleskoj, a dokazao se i u La Ligi i Seriji A gdje je vodio Real Madrid i Inter.

Najveća prednost "novonastale ljubavi", a koja se prije nekoliko godina nije mogla ni slutiti, svakako jeste puno manji pritisak koji će Mourinho imati kao menadžer Tottenhama, što nije bio slučaj u Manchester Unitedu, a glavni razlog zbog kojeg je portugalski stručnjak odlučio prihvatiti poziv iz Londona leži u činjenici da u Tottenhamu nastupa veliki broj igrača koje je on ranije pokušavao dovesti u svoje klubove, prije svega kapiten Harry Kane o kojem je i tokom mandata na Old Traffordu imao samo riječi hvale.

Tottenham je nedavno izgradio i novi stadion na kojem tokom domaćih utakmica Prijetlova vlada fantastična atmosfera, što će biti još jedan dodatni vjetar u leđa Mourinhovoj ekipi, a prve informacije iz Engleske govore da klub u januaru neće dovoditi nova pojačanja i da je portugalski stručnjak izuzetno zadovoljan trenutnom ekipom. Također, navodi se da će klub svim silama pokušati zadržati najbolje igrače, posebno one koje Mourinho želi u svom timu, a nije isključeno da će se "Posebni" odmah na početku zahvaliti pojedinim igračima i poručiti im da potraže novi klub, što je tokom karijere uvijek radio na novom radnom mjestu.

Londonski tim je ispao iz engleskog Liga kupa i to takmičenje neće igrati do kraja sezone, ali klub je trenutno jako blizu prolaska u osminu finala Lige prvaka i sigurno će s velikim ambicijama dočekati drugu polusezonu i nastup u nokaut fazi najelitnijeg nogometnog takmičenaj u Evropi, posebno zbog činjenice da imaju ogromno iskustvo iz prethodne sezone i da je Mourinho ljubitelj igranja na dvije utakmice.

Nakon 12 odigranih kola Tottenham se nalazi na katastrofalnom 14. mjestu na tabeli sa 14 osvojenih bodova, 11 manje od Manchester Cityja koji je na četvrtom mjestu i čak 20 bodova daleko od Liverpoola koji suvereno gazi ka tituli prvaka. Upravo iz tog razloga, Mourinhou ova sezone može poslužiti za uigravanje ekipe za ono što je u narednim godinama očekuje, a kako je i sam Portugalac rekao, oni se nijednog trenutka ne žele odreći mjesta koje vodi u Ligu prvaka i pokušat će već do nove godine znatno popraviti bodovni saldo.

Motivisan, odmoran i svjestan grešaka koje je ranije tokom karijere pravio, a što je istakao na zvaničnom predstavljanju u Tottenhamu, Mourinho se vraća u Englesku iz koje faktički od 2013. godine nije ni otišao. Ovaj put očekivanja od njega i njegovog tima su puno manja nego što je bio slučaj u Manchester Unitedu, pa i Chelseaju, što će mu otvoriti prostor da se ponaša i igra tačno onako kako želi, a to su situacije u kojima je ovaj stručnjak ranije pokazao da je jedan od najboljih trenera na svijetu. Ovo je prilika da to opet učini.