Nogomet
562

Torlak: Osim Duljevića i Delača, igrači Sarajeva nisu igrali srcem

Piše: D. B.
Sarajevo je u nedjelju pružilo lošu partiju protiv gradskog rivala Željezničara u derbiju 11. kola BHT Premijer lige, a ujedno i gradskom derbiju vječitih rivala koji je odigran na stadionu Grbavica. Plavi su zasluženo pobijedili rezultatom 1:0, a Bordo ekipa je stadion napustila pognutih glava. Bivši kapiten Sarajeva Sedin Torlak je u razgovoru za portal Klix.ba pokazao svu gorčinu i razočarenje koje je sinoć mogao osjetiti jedan istinski zaljubljenik u klub s Koševa.

"Ne znam kako će me neko shvatiti, ali da bi se moglo pričati o derbiju, on se mora doživjeti. Jučer ga igrači Sarajeva nisu doživjeli. Znao sam kako će Željezničar igrati, jer oni drugačije ne mogu. Igrali su na granici grubosti, što je i Sarajevo trebalo. Derbi se ne može drugačije igrati. To garantujem, govorim iz iskustva, jer sam igrao derbije", izjavio je vidno razočarani Torlak.

Duljević i Delač "našpanovani", ostali "odradili" utakmicu

U općem sivilu igre FK Sarajevo i odnosa prema dresu, kao i prema uspomeni na navijače tima sa Koševa koji više nisu s nama, istakli su se samo Haris Duljević i Chelseajev golman na posudbi u Sarajevu Matej Delač.

"Bordo ekipa jučer uopće nije igrala, ja lično nisam vidio nikakvu želju, možda kod nekoliko igrača kao što su Haris Duljević i Matej Delač. Nisam vidio da neko nekog natjera, da zagalami. Isto kao da ne igraju srcem. Djelovali su bezdušno, barem se tako meni čini, kao da su došli da odrade posao. Samo Dulja i Delač su bili 'našpanovani'. U derbiju pare ne igraju nikakvu ulogu, barem nama nisu, a sad se sve svodi na pare, koliko dobija ovaj, koliko onaj..." , rekao je nekadašnji kapiten Sarajeva.

Delača je posebno pohvalio za borbenost kakvu trebaju pokazati i svi ostali nogometaši Sarajeva, posebno na utakmicama protiv gradskog rivala, a uzimajući u obzir i činjenicu da je derbi odigran na dan ubistva navijača Sarajeva Vedrana Puljića koji je ubijen prije šest godina u Širokom Brijegu.

"Pozitivan primjer je svakako Delač koji ne zavisi od novca, ali momak ima karakter, obavezu prema navijačima, prema jučerašnjem danu koji je šesta godišnjica ubistva navijača Vedrana Puljića. Ja ne igram više u Sarajevu, ali znam to sve doživjeti s navijačima. Možda i ti momci koji sada igraju znaju to doživjeti, sada će ih svi napasti, ali je djelovalo da su na utakmicu došli samo da odrade posao. Gledao sam i neke njihove treninge, nema tu vatre. U ekipi u kojoj sam ja igrao smo se znali posvađati, ali to prođe i sutra bude sve uredu, dok ovamo, mrtva linija. Skandiranje našim navijačima koji više nisu s nama bi bio impuls meni, Alaimu, Hadžiji i nekim starim igračima, ali kod ove ekipe to nije slučaj. Smatram da je to za njih 'ravna linija', pola ih ne zna šta to znači", kazao je Torlak.

Derbi se mora igrati agresivno

Mnogima je zasmetala izjava trenera Miodraga Ješića nakon utakmice, a jedan od njih je i nekadašnji stoper Divova.

"Nije mi se svidjela izjava trenera FK Sarajevo koji je rekao da se jučer nije igrao nogomet. Koliko god da ima iskustva, vodio je neke velike klubove, ipak treba da zna da je derbi takav, igra se na ivici kartona. Derbi može biti lijep i ako završi 0:0, a može biti i 3:3 da bude negledljiv. Ne treba derbije omalovažavati", smatra tridesetogodišnji defanzivac.

On smatra da je Sarajevo mnogo kvalitetniji tim, ali da je u derbiju nedostajalo, volje i želje. Istakao je da je derbi sa Željom ravan tituli.

"Realno, po kvalitetu Sarajevo treba dobiti četiri razlike, ali sam ja znao da će ovako biti. Znao sam da će ih Mulalić 'naložiti' da 'poginu' na ovoj utakmici. Ipak, ne mora ova utakmica značiti mnogo u prvenstvu, Sarajevo može biti šampion, ali je derbi jednako vrijedan kao i titula. Tako smo ga mi uvijek gledali, nismo spavali pred derbi. Šta da kažem osim da sam puno razočaran. Možda su moja očekivanja bila prevelika", rekao je Torlak.

Odbrana i vezni red "škripe"

Prema njegovom mišljenju, odbrana Sarajeva se ne može pohvaliti svojom formom, a probleme je uočio i u veznom redu te u činjenici da u ekipi nema istinskog vođe.

"Iskreno, u defanzivi škripi, po bokovima. Ofanzivno se nešto i uradi preko bokova, ali defanziva je loša. Dobar sam prijatelj s tim igračima, ali su van forme već dugo vremena. Sve što uradi protivnik, uradi preko tih bokova, a to se vidjelo na utakmici protiv Viteza koji je napravio pet ili šest zicera. Nedostaje i jedan lider koji je u ekipi bio od vremena kada sam ja bio klinac, pa donedavno. Lider treba voditi, naružiti ekipu. Osim toga, treba i jedan kreativac. Ja volim Samira Radovca, ali ne može on još sa Edinom Rustemovićem kreirati igru i biti vođa napada. Tu najviše škripi, a zna se da su dva zadnja vezna igrača srce ekipe", izjavio je iskusni nogometaš.

Odlazak Cimirota i Stojčeva velik gubitak, "cirkus" s trenerima

Sarajevo je ovog ljeta dosta izgubilo odlaskom Gojka Cimirota i Miloša Stojčeva. Cimirot je igrač PAOK-a, a Stojčev je prešao u Atromitos.

"Praviš ekipu za iskorak u grupnu fazu Evropske lige ili Lige prvaka, a puštaš dva igrača poput Cimirota i Stojčeva, koja na tržištu ne možeš naći za male pare. Kakav god da je, Stojčev je majstor koji uvijek može podvaliti loptu. Ja sada ne vidim takvog igrača. Spominjali su Mehmeda Alispahića, ja ga nisam vidio ni u jednoj utakmici. Pokušavaš napraviti nešto veliko poput zagrebačkog Dinama, a pustiš igrače koji su gradili igru Sarajeva. Spomenut ću i Jajala, koji je kvalitetan, a koji je dosta pomogao Cimirotu da napravi ono što je napravio. Cimi je od njega još više ojačao, a na kraju su i njega pustili, taman kad su se uigrali", istakao je Torlak.

Sarajevo je u kratkom periodu promijenilo nekoliko trenera, a sada ekipu vodi Ješić.

"Nastavljen je cirkus. Nije mi se svidjelo ponašanje prema Uščupliću. Ko god je od naših trenera dobio šansu, nije imao dovoljno vremena. Dženo je napravio rezultate, trebalo ga je 'istrpjeti' godinu dana, pa da vidimo. Trener nije imao veliku ulogu u ovom svemu. Za Ješića kažu da ima dobre rezultate iza sebe, da je dobar stručnjak, pa se nadam da će posložiti ekipu i pobjeđivati do kraja. Ipak, ako budu igrali kao na derbiju, teško da će se to dogoditi", riječi su igrača koji je bio miljenik navijača Sarajeva, od kojih je dobio priznanje "Ismir Pintol" za najborbenijeg nogometaša.

Nakon reprezentativne pauze Sarajevo će ugostiti Velež. Sedin očekuje pobjedu i držanje priključka s vrhom tabele do kraja prvog dijela sezone.

"Sljedeći je Velež, koji veoma loše igra. To će Sarajevo dobiti, a ako uhvati ritam do kraja, može zadržati priključak. Nemaju težak raspored. Ne mogu reći da će ekipa Sarajeva psihički pasti nakon derbija, jer u derbiju uopće i nije bila. Dobra stvar je kvalitet prema naprijed, imaju gol igrača, bit će dobrih rezultata", kazao je Torlak.

Nada se povratku nogometu

Otkako je napustio Sarajevo, Sedinu ne ide najbolje. Iako je sve bilo gotovo, dogovor s iranskim Mes Kermanom je propao, kao i s hrvatskim Zadrom. U Olimpicu je igrao, a onda je stigla povreda mišića trbušnog zida. Morao je na operaciju, a oporavak je bio veoma težak. Sada je bez kluba, ali postoji mogućnost da se na proljeće vrati nogometu.

"Radim s djecom u školi nogometa. Nakon operacije sam probao trenirati, ali sam imao bolove. Vidjet ću, vuče me želja da još malo odigram, da se spremim na polusezonu. Možda se s nekim dogovorim", završio je Torlak.